5 zanimljivnosti koje niste znali o knjaževačkom vinogorju

5 zanimljivnosti koje niste znali o knjaževačkom vinogorju
Pravoslavni vernici slave danas Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Današnji dan u svetu se proslavlja kao sveti Valentin ili Dan zaljubljenih,ali s obzirom da je svaki dan dan za ljubav, za nas je 14. februar više dan vina.
Vranac, spreman za berbu
1.    Kada su u kasnoantičkom lokalitetu Timacum minus, u Ravni, neposredno pored Knjaževca,arheolozi pronašli kip Dionisa, boga vina starih Rimljana, bio je to dokaz da vinogradarstvo i proizvodnja vina u knjaževačkom kraju postoje od davnih vremena.
Vinograd
2. Legionari su se, kažu istoričari, pred polazak u osvajanja, okrepljivali vinima iz ovdašnjih vinograda, a u zapisima antičkih pisaca trećeg i četvrtog veka Knjaževac se pominje kao vinogorje.
Berba grožđa u Potrkanju
3. Tokom celog perioda pod Turskom, Knjaževčani su se bavili vinogradarstvom. U jednom izveštaju Gurgusovačkog ispravničestva iz 1836. godine kaže se „da su postojala neka polja i brda, koja su jednog vremena sva s vinogradima zasađeni bili, pak je...iznapuštano. Sad navalio narod da ove ledine sve s vinogradima zasadi“. U to vreme, naročito je bilo cenjeno knjaževačko vino, koje je pod nazivom „timočko“ smatrano najboljim srpskim vinom.
Image
4. Katastrofalno loš rod knjaževačkih vinograda zabeležen je 1900. godine, sa pojavom filoksere, koja je nanela velike štete svim vinogradarskim krajevima Srbije. Ali, obnova vinograda bila je relativno brza. Već 1908. beru se rekordne količine grožđa, a uoči Prvog svetskog rata proizvode i najveće količine vina po jednom hektaru vinograda.
Čaša vina u staroj čaršiji
5. U Knjaževcu je 1929. godine osnovana vinogradarska zadruga. Sazidan je zadružni podrum kapaciteta oko 50 tona grožđa. Bio je to pocetak stvaranja budućeg giganta u proizvodnji vina- Poljoprivrednog kombinata „Džervin“, koji je osnovan 1961. godine.

Neka svaki dan bude dan vina i dan ljubavi.