U Knjaževcu počeo sa radom Centar za dijalizu

U Zdravstvenom centru u Knjaževcu počelo je sa radom Odeljenje dijalize. Bubrežni bolesnici više neće biti izloženi dodatni naporima – putu dugom i do stotinu kilometara, jer u svome mestu mogu dobiti zdravstvenu uslugu po najvišim evropskim standardima.

Iako je presato da se aktivno bavi brigom o bubrežnim bolesnicima na fakultetu i klinici u Nišu, stručnošću i znanjem knjaževačkim lekarim u pomoć je priskočio profesor dr Vidojko Đorđević, internista nefrolog.

''Došao sam da vreme ponovo posvetim nefrologiji i dijalizi i da u Knjaževcu pomognem da počne da radi Centar za dijalizu. Centar je obukom kadrova na Klinici za nefrologiju u Nišu, počeo je da radi uspešno i ja sam zbog toga veoma srećan. Lečenje dijalizom je teško i odgovorno.

Dijaliza je terapijski postupak do transplantacije, kaže profesor. Otvaranje ove jedinice omogućiće da se ljudi leče na najbolji nači i stave na listu čekanja za presađivanje bubrega.

U ovom trenutku, na Odeljenju za dijalizu radi se sa manjim brojem pacijenata, ali dr Ivica Rakić, direktor Zdravstvenog centra najavljuje proširenje kapaciteta.

''U ovom trenutku radimo sa manjim brojem pacijenata, dok se uhodamo. Imamo obećanje Ministarstva zdravlja da nam dozvole nabavku veće mašine, koja bi omogućila da se u jednom navratu dijalizira sedam do osam pacijenata, što bi značilo da u dve smene možemo da dijaliziramo sve bolesnike sa teritorije knjaževačke opštine.Trenutno su kod nas u dve smene po četri do osam pacijenata, dok ne krenemo sa radom punim kapacitetom. Jedan broj pacijenta i dalje mora u Zaječar zbog propartnih oboljenja, ali ubrzo po proširenju kapaciteta, moći ćemo da ih odvoijimo u posebnu prostoriju.''

Na dijalizu je u Knjaževcu upućeno dvadesettroje pacijenata. Lekari strahuju da bi taj broj uskoro mogao da bude i udvostručen.