Još jednom dokazana humanost Knjaževčana

Crveni krst Knjaževca, u saradnji sa Transfuziološkom službom Niš, organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi. Po već ustaljenom običaju, pozivu se odazvao veliki broj Knjaževčana tako da je prikupljena značajna količina jedinica dragocene tečnosti.

Novi Zakon o transfuziološkoj službi usvojen je aprila prošle godine. Njime je promenjen dosadašnji način prikupljanja jedinica krvi, pa to ubuduće neće raditi knjaževački Kabinet za transfuziju, već Crveni krst Knjaževca u saradnji sa Transfuziološkom službom Niš u organizovanim akcijama.

"Ovo je prva akcija organizovana prema odredbama novog Zakona. Ubuduće planiramo da organizujemo više akcija, bilo otvorenog, gradskog tipa, ili one takozvanog zatvorenog tipa u pojedinim knjaževačkim ustanovama, poput EPS-a ili Policijske stanice", kaže Slobodan Radojičić, sekretar Crvenog krsta Knjaževca.

Sve je više situacija kada su u lečenju neophodne krvne komponente, tako da organizovanje ovakvih akcija ima puni smisao, a svaka prikupljena jedinica dragocene tečnosti više je nego dobrodošla.

"Na žalost, sve je veći broj bolesti koje u svom lečenju zahtevaju krvne kompnente. Trudimo se da u saradnji sa Crvenim krstom zadovoljimo potrebe, tako da krv čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv", ističe doktorka Sanja Živković, specijalista transfuziolog.

Veliki broj Knjaževčana odazvao se danas pozivu i dobrovoljno dao krv, uostalom kao i prilikom svih prethodnih sličnih akcija. Iz Crvenog krsta Knjaževac i Transfuziološke službe Niš ističu da je plan da se akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju jednom mesečno, odnosno uvek kad se za to ukaže potreba.