Građani Knjaževca u redovima za vakcinu

Masovna imunizacija građana protiv koronavirusa počela je u Knjaževcu, kao i  celoj zemlji, 19. januara.  Danas je za vakcinaciju, pored onog u Domu zdravlja, otvoren punkt u Domu kulture. Do sada, vakcinisalo je blizu osam stotina građana, a oni koji to žele, vakcinu mogu primiti svakoga dana, uključujući i vikenede, u vremenu od 8:00 do 15:00 časova.

U bočicama sa narandžastim zatvaračem nalazi se kineska vakcina protiv kovida 19 koju je od početka vakcinacije do trenutka kada ovaj prilog ide u etar, primilo blizu osam stotina stanovnika knjaževačke opštine. U prvim redovima za vakcinaciju, bili su najstariji. Za njih, pitanje primiti, ili ne primiti kakcinu ne postoji. Kažu da je vakcinacija jedini način da se izbroima sa ''nevidljivim neprijateljem''.

U Knjaževcu se vakcinacija obavlja na dva punkta – u Domu zdravlja i u Domu kulture, čiji je prostor opremljen i stavljen na raspolaganje zdravstvenim radnicima. Da biste se vakcinisali, treba da ponesete ličnu kartu i da stanete u red, kaže dr Saška Pešić.

''Imamo dva punkta za vakcinaciju – jedan je u Domu kulture, a drugi u Domu zdravlja. Radi pet ekipa zdravstvenih radnika, odziv građana je je veliki. Kada dolaze na vakcinaciju, treba da ponesu ličnu kartu, a strani državljani pasoš. Prvo potpisuju saglasnost, nakon toga lekar pregleda pacijenta, uzima kratku anamnezu, pa se prima vakcina. Pacijent, nakon primanja vakcine boravi ovde, radi posmatranja'', kazala nam je dr Saška Pešić.

Knjaževčanima je, kao i celoj zemlji, trenutno dostupna kineska vakcina.

''Trenutno nam je dostupna kineska vakcina, imamo je dovoljno na zalihama. Cela Srbija se vakciniše kineskom vakcinom. Što se više ljudi vakciniše, to ćemo pre svi biti bezbedni,'' poručila je doktorka Pešić.

U Knjaževcu, za sada, nije bilo neželjenih reakcija na vakcinu protiv kovida 19. U blage reakcije lekari ubrajaju crvenilo, slab bol, manji otok i povišenu temperaturu do 37 stepeni. Vakcinacija će se obavljati svakoga dana, uključujući i vikende, u vremenu od 8 do 15 časova.