Godinu dana Centra za dijalizu

U Zdravstvenom centru obeležena je danas prva godina rada Centra za dijalizu, otvorenog krajem januara protekle godine. Kako je najavljeno, više od stotinu bubrežnih bolesnika lečiće se narednih godina u novom, modernom objektu, izgrađenom i opremljenom prema svim evropskim standardima.

Kada je krajem januara protekle godine u Knjaževcu počelo da radi Odeljenje za dijalizu, bubrežni bolesnici su odahnuli, znajući da više neće biti izloženi putovanju dugom i do stotinu kilometara do najbližih aparata, koji spašavaju život.

''Dve godine sam putovao u Zaječar 40 kilometara u jednom i 40 u drugom pravcu. Sada se dijalizujemo i idemo kući da se odmorimo'', kaže Miodrag Pavlović, predsednik Udruženja bubrežnih bolesnika u Knjaževcu.

Godinu dana rada Centra bila je prilika da dr Viodjko Đođević, internista nefrolog sa kolegama i javnošću podeli radost uspešnog posla i nade za budćnost. Novoformirani registar bubrežnih bolesnika govori da će u narednom periodu potrebu za dijalizom imati najmenje 128 pacijenata, kaže dr Đorđević.

''Vrlo sam srećan posle godinu dana rada, pre svega zato što smo uspeli da pacijente zbrinemo u Knjaževcu. Formirali smo registar bubrežnih bolesnika kojima će u dogledno vreme biti potrebna dijaliza. U tom registru imamo 128 bolesnika i u problemu smo kako da organizujemo njihovo lečenje, jer su nam kapaciteti za samo 16 bolesnika. Zbog toga smo pristupili izradi projekta za izgradnju novog centra za dijalizu, koji bi trebalo da reši pitanje zbrinjvanja svih bolesnih u narednih 30 do 50 godina.''

Novi, moderni centar za dijalizu, izgrađen po evropskim standrdima, mogao bi da nikne za godinu – dve dana, kaže predsednik Opštine Milan Đokić.

''Naša želja je da zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Zdravstvenim centrom napravimo potpuno novu zgradu, adekvatan tipski objekat, centar za dijalizu za onoliki broj pacijenata kolike su procene da će ih biti u Knjaževcu. Projektno – tehnička dokumentacija je gotova i mi vodimo ozbiljne razgovore sa Kancelarijom za javna ulaganjada finansijski podrži izgradnju jednog ovakvog centra''.

Godišnjica rada Centra za dijalizu u Knjaževcu obeležena je malom svečanošću u biblioteci Doma zdravlja.