Dosledno sprovoditi preventivne mere

Dosledno sprovoditi  preventivne mere

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19  apelovao je na dosledno i rigorozno sprovođenje mera, kako bi se sprečilo širenje koronoavirusa.

Nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorima, gradskom prevozu, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom. Tamo gde, na otvorenom, nije moguće održati fizičku distancu, na primer u redovima, nošenje maske je obavezno.

U zatvorenom i na otvorenom treba držati fizičku distancu od najmanje 1,5 do 2 metra. Fizičku distancu mora držati i publika na kulturnim i drugim manifestacijama i predstavama, kao što su bioskopi i pozorišta.

Lokalnim samoupravama zabranjeno je da daju specijalne dozvole za organizaciju različitih okupljanja. Zabranjena su javna okupljanja više od 30 osoba na celoj teritoriji Republike Srbije, na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Rastojanje između prisutnih mora biti najmanje 1,5 metar, odnosno na svaka četiri kvadrata može biti prisutna jedna osoba.

Žurke, svadbe i druge privatne proslave apostrofirane su kao najopasnija mesta za prenošenje zaraze. Preporučeno je da se i predstojeće slave obeležavaju u krugu porodice i uz pridržavanje epidemijskih mera. Ugostiteljski i trgovinski objekti ne smeju da rade posle 23 časa.

U kafić se mora ući sa maskom, koja se može skinuti kada se sedi za stolom. Ako se ide u toalet ili se objekat napušta, maske ponovo mora da se stavi.
Stranci koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije moraju imati obavezan pi-si-ar test prilikom ulaska u Srbiju, i to ne stariji od 48 časova.

Svi građani Srbije koji se po putovanju vraćaju u zemlju moraju biti pod zdravstvenim nadzorom. Na portalu e-Zdravlje treba da se prijave, urade test samoprocene i vode računa o promenama zdravstvenog stanja tokom deset dana. Ukoliko dobiju simptome kovida 19, treba da se jave u kovid abulantu.

Nadležni su više puta do sada apelovali da je neophodno da se svi građani pridržavaju mera, a da je na lokalnim samouprava da nadziru i kontrolišu njihovo sprovođenje, i, ako treba, kažnjavaju prekršioce.