Zimska služba radi punim kapacitetom

Do podneva očišćene ulice i putevi prvog prioriteta, tokom dana čiste se lokalni putevi drugog i trećeg prioriteta, očekuje se da najkasnije sutra putari stignu i do najudaljenijih sela; za čišćenje angažovano svih 9 mašina, kao i 2 mašine JKP Standard; sugrađani u obavezi da očiste deo trotoara ispred svojih kuća, iz “Razvoja” apeluju da se uklone automobili sa mesta gde nije dozvoljeno parkiranje.

 

 Posle obilnih snežnih padavina u nedelju, tokom jučerašnjeg dana ekipe su bile na terenu, i na knjaževačkim ulicama i na lokalnim putevima, kaže Mladen Radosavljević, direktor Razvoja. Svi planirani putni pravci prvog i drugog, a dobrim delom i trećeg prioriteta do 17 časova bili su očišćeni.

“U međuvremenu je pao novi sneg, tako da je negde od noćas, od 4,30 angažovana zimska služba punim kapacitetom. Na terenu imamo neprekidno devet mašina i do podneva su ulice i putevi prvog prioriteta očišćeni. Tri mašine čiste ulice u gradu, dok je šest mašina angažovano na čišćenju lokalnih pravaca drugog, kao i trećeg prioriteta koji su ostali od juče. Pored ovih devet, angažovane su još dve mašine JKP Standard koje takođe čiste puteve”, izjavio je Mladen Radosavljević, direktor Javnog preduzeća Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju.

Iz Direkcije za razvoj mole sugrađane za malo strpljenja jer podsećaju da je ogroman posao očistiti 270 kilometara lokalnih puteva i oko 50 kilometara ulica u gradu. Od lokalnih puteva, dosta problema bilo je na pravcu Zorunovac - Banjski Orešac, gde je za čišćenje i danas, kao juče angažovan jedan kamion. “Danas čistimo puteve ka najudaljenijim selima Radičevcu, Aldincu, Kandalici, ako tokom dana ne stignemo, očekujem da sutra očistimo i deo do Gornjeg Dejanovca. Juče smo “pokrili” i najveći deo kalanskog kraja, stigli smo do Stare Kalne, Ćuštice i Balta Berilovca. Sada dogovaramo čišćenje buldožerom i zaseoke u Ćuštici i to bi trebalo da bude završeno sutra”, dodaje Radosavljević.

Kada je o Staroj planini reč, Putevi Srbije zaduženi su za deonicu do raskršća na Jabučkom ravništu, redovno se čisti i put do planinarskog doma, tako da na tom području za sada nema većih problema. Na kraju podsećamo sugrađane da su u obavezi da očiste trotoare ispred svojih kuća, a iz Razvoja stiže i apel da se očiste i uklone automobili, kako bi mašine za čišćenje mogle nesmetano da obavljaju svoj posao.

“Posebno velike probleme imali smo u Ali Agićevoj i Ulici Svetozara Markovića, gde smo juče jedva prošli. Tamo kamioni ne mogu da budu angažovani, pa su radile kombinovane mašine, a one su dosta sporije, pa sve to dodatno otežava posao. Problem su i automobili parkirani na trotoaru, pa mašina mora da ih zaobilazi i tako ne može kvalitetno da očisti ulicu”, kaže Mladen Radosavljević.


Današnji dan, bez padavina i uz vedro i sunčano vreme bio je gotovo zimski idiličan. Međutim, ukoliko se predviđanja meteorologa ostvare, krajem dana i sutra očekuje se kiša, koja će u kombinaciji sa niskim temperaturama doneti nove nevolje, vozačima i pešacima, ali i putarima.