Za odštetu od ujeda pasa 10 miliona dinara !

U prošloj godini opština Knjaževac je na ime odšteta za ujede pasa lutalica, isplatila više od 10 miliona dinara, što je veliko opterećenje za lokalni budžet. Poseban problem predstavljaju zloupotrebe u vidu lažnih prijava.

Veliki broj zahteva za odštetu je nešto što opterećuje ne samo knjaževačku opštinu, već i budžete svih lokalnih samouprava u Srbiji, kaže predsednik opštine Milan Đokić.

''Mi smo na putu da taj problem počnemo da rešavamo formiranjem privremenog prihvatilišta za pse lutalice u kome bi imali adekvatan smeštaj i ishranu, gde bi se sterilisali i vraćali na teritoriju na kojoj su živeli. Oni kojima je potrebna zdravstvena zaštita takođe bi bili sagledani na način na koji je to potrebno, a određeni broj pasa bi verovatno bio premešten u trajne azile. Moram da kažem da postoji veliki broj zloupotreba od strane nesavesnih sugrađana i da se kod velikog procenta zahteva za odštetu ne radi o lutalicama, nego o psima poznatih vlasnika. Uz izjave svedoka, koji često daju lažne izjave, dolazimo u ovakve situacije. Moram da upozorim sugrađane da je to podležno odgovornosti onih koji potpisuju izjave kao svedoci i onih koji podnose takve zahteve. Može da se desi da neko zbog 30.000 dinara odštete rizikuje da bude procesuiran. U prethodnih 12 meseci na ime odštete cifra prelazi 10 miliona dinara. Potpuno je poražavajući podatak da nas odšteta od ujeda pasa lutalica košta više nego Knjaževačka gimnazija.''