Vrtić u Kalni nakon 15 godina

Predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić, sa članovima Opštinskog veća i saradnicima, obišao je danas odeljenje Predškolske ustanove „Bajka“, otvoreno u Kalni. Kako je istaknuto, ovo je prvi vrtić u staroplaninskom kraju nakon 15 godina.

Ponovo će se iza zidova seoske škole u Kalni čuti graja najmlađih žitelja staroplaninskih sela. Deceniju i po nakon što je poslednji put ovde radilo obdanište, u renoviranom prostoru izdvojenog odeljenja Osnovne škole ''Dubrava'' otvoren je vrtić namenjen deci ovog dela knjaževačke opštine. Na radost još stidljivih devojčica i dečaka i ponosnih roditelja.
 
U Kalni, Ćuštici, Balta Berilovcu, Jalovih Izvoru, živi u ovom trenutku šesnaestoro mališana. Osmoro, različitog uzrasta, krenulo je u vrtić, opremljen po standardima koji važe i u gradu, kaže Dragan Đorđević, direktor PU Bajka.

''Svakog jutra iz Knjaževca dolazi vaspitačica. Ovo je četvorosatni oblik rada u mešovitoj grupi. Ima dece iznad tri godine i dece predškolskog uzrasta. Uslovi su slični onima u gradu''.

Mere za očuvanje života u selima na kojima insistiramo, polako počinju da daju rezultate, kazao je obilazeći novi vrtić, predsednik Opštine Milan Đokić.

''Ovo pokazuje da podrška roditeljstvu i povećanju nataliteta počinje da daje rezultate. Proces očuvanja života u selima je krenuo, čini mi se, u nekom drugom pravcu od onog pre 30 godina.

Iz Kalne Đokić je poručio da će lokalna samouprava stvarati preduslove i u drugim delovima opštine da deca u proces socijalizacije kroz predškolsko obrazovanje uđu na vreme i u seoskim sredinama, kao što to čine u gradu.