Vojska Srbije u Knjaževcu: Na ponos i čast Otadžbini

U spomen na slavne pretke iz Velikog rata, demonstracijom elitnih jedinica i ukazivanjem priznanja Knjaževčanima koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem, u Knjaževcu su se družili Vojska Srbije i građani u organizaciji Kopnene vojske i opštine Knjaževac.

Na ceremoniji uručenja znački i zahvalnica muškarcima i ženama, koji su služili vojni rok u centrima za obuku Vojske Srbije, pukovnik Nenad Marković podsetio je na vreme kada je, kako je rekao, čast bila važnija od života.

''Vreme u kojem živimo uverava nas, po ko zna koji put, da nijedna pobeda velikih nije zauvek i za sva vremena, da nema večitih prijatelja, da su samo interesi večni. Sećanje na jedno drugo vreme, na vreme u kome je čast bila važnija od života, na vreme blistavih i slavnih pobeda srpske vojske iz buna, bojeva, ratova, ispunjavaju nas tugom i ponosom. Danas nema Srbina kome oči ne zasuze kada se seti predaka sa Drine, Kolubare, Cera, Kajmakčalana. Nema Srbina kome suze ne zamute vid i smetaju da lakše sagleda svoje i predvidi buduće vreme'', istakao je pukovnik Marković.

Oprema padobranskih i izviđačkih jedinica, obuka u borenju, psi, koji tragaju za opijatima, bili su najatraktivniji deo izložbe. Oko vojnika, koji su strpljivo odgovarali na pitanja, ili demonstrilari borilačke veštine, okupljao se najveći broj malih radoznalaca. 

Neraskidiva veza između naroda i vojske pokazuje se i na ovaj način, kazao je Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika Opštine, zadovoljan što je izložbu posetio veliki broj dece i mladih.

''Imamo odličnu saradnju sa Kopnenom vojskom i svake godine ugostimo pripadnike naših elitnih jedinica, kulturno – umetnički program koji oni pripremaju svake godine i prezentuju Vojsku na najbolji način. Moramo da vodimo računa o mladim generacijama, naročito u godini kada slavimo 100 godina od pobede u Velikom ratu. Ovo pokazuje neraskidivu vezu Vojske i naroda'', kazao je Nikolić.

Kako to izgleda kada pripadnici Vojske Srbije pušku zamene muzičkim instrumentima i narodnim nošnjama, pokazali su članovi Vojnog orkstra Niš i članovi folklornog ansambla ''Šajkača''.