Virusa još uvek nema, pooštrene mere zabrane kretanja

Koronavirusa još uvek nema u Knjaževcu. Rad maloprodajnih objekata najduže do 16:30 časova.  Poslodavci dužni da obezbede dozvole za radnike koji rade nakon 17:00 časova. To su neki od zaključaka sa današnje sednice Stručno – operativnog tima, sa kojima je novinare upoznao predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

 Na području knjaževačke opštine još uvek nema registrovanih slučajeva obolelih od koronavirusa, kazao je novinarima predsednik Opštine Milan Đokić nakon sednice Stručno – operativnog tima.

''Nema potvrđenih slučajeva koronavirusa u Knjaževcu. Javila se jedna osoba sa sličnim koronavirusu i ta osoba će biti u samoizolaciji narednih 14 dana. Na sednici smo napravili niz mera vezanih za praćenje svih onih koji imaju simptome, a kojima će biti data preporuka da budu u kućnim izolacijama. Želimo da imamo potpunu bazu svih onih koji se javljaju lekarima i kojima je, nakon konsultacije sa epidemiologom, određena samoizolacija, kako bismo tim ljudima pružili pomoć.''

Đokić je zadovoljan načinom na koji je u nedelju organizovana akcija tokom koje su  najstariji građani mogli da se snabdeju osnovnim životnim namirnicama i lekovima.

''Vrlo sam zadovoljan kako je čitava akcija protekla. Naši najstariji sugrađani pokazali su veliku odgovornost, nije bilo gužve...Zadovoljan sam što su se naši trgovci odazvali, a za sledeću nedelju ćemo obaviti razgovor i sa vlasnicima piljarskih radnji. Sve je bilo potpuno organizovano, možda čak najbolje u Srbiji,'' naglasio je Đokić.

Na snazi su nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kazao je predsednik Opštine.

''Doneli smo odluku da svi maloprodajni objekti i objekti kojima nije potpuno zabranjen rad, rade najkasnije do 16:30. Svi koji imaju kućne ljubimce moći će da ih prošetaju u intervalu od 20:00 do 21:00 čas, ne duže od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od svoje adrese. Razmatramo mogućnost kako da našim poljoprivrednicima izađemo u susret. Postoje instrukcije od strane države i u narednih dan, ili dva obavestićemo sugrađane koji se bave poljoprivredom kako će moći da obave poljoprivredne radove.

Mera zabrane kretanja posle 17:00 časova važi za sve građane, osim za one koji imaju neku vrstu radne obaveze. Poslodavci su u obavezi da prijave one koji rade posle 17:00 časova, kako bi radnici dobili dozvole za kretanje. Na sajtu Ministarstva privrede za to postoje propisani obrasci.''

Taksi prevoznici imaju obavezu da ostave po dva svoja vozila koja će i posle 17:00 časova dežurati i biti na raspolaganju građanima koji rade duže, kako bi ih prevezli od radnog mesta do kuća.