Većnici usvojili Program podrške poljoprivredi

Na današnjoj, 133. sednici Opštinskog veća, usvojeni su Izveštaj o merama u 2015. i Program mera podrške sprovođenju poljoprivredne politike u ovoj godini; budžetom opštine, za razvoj poljoprivrede u 2016. godini predviđeno 21,3 miliona dinara.

 

 

Centralna tema današnje, 133. po redu, sednice Opštinskog veća bila je poljoprivreda. Većnici su razmatrali Izveštaj o realizaciji mera poljoprivredne politike u prethodnoj godini.

“U 2015. godini imali smo 220 korisnika od kojih je najveći broj dobio sredstva po konkursu za subvencionisanu nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, značajan broj poljoprivrednika koristio je sredstva u oblasti voćarstva, kao i stočarstva”, rekao je Dalibor Stanojević, predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac.

U 2015. realizovan je program ukupne vrednosti 22 miliona, dok je Planom za ovu godinu predviđen ukupan iznos sredstava od 21,3 miliona dinara. U međuvremenu stigla je i saglasnost Ministarstva na Plan za 2016. godinu, pa su ga i većnici danas usvojili.

“Planiran je konkurs u oblasti pčelarstva, vredan 3 miliona dinara, za nabvku mehanizacije i opreme planirana sredstva iznose 5,3 miliona, dok je za oblast voćarstva predviđeno 7 miliona dinara, a neće izostati ni subvencije za ovčarstvo, kozarstvo i mlečno govedarstvo”, dodaje Dalibor Stanojević.

Na današnjoj sednici članovi Opštinskog veća, pored ostalog, razmatrali su i usvojili  Izveštaj o utrošku sredstava budžetskog fonda za zaštitu i unapređenje životne sredine za 2015. godinu, kao i Predlog pravilnika o kriterijumima za dodelu pomoći građanima za poboljšanje uslova stanovanja.