Većnici usvojili Predlog plana zimske službe

Pored plana zimske službe u sezoni 2015-2016. većnici su usvojili i više odluka u oblasti ekologije - Nacrt odluke o upravljanju komunalnim otpadnom, Program za zaštitu životne sredine i Predlog zaključka o odobrenju sredstava za sanaciju divljih deponija; na sednici je data saglasnost na novi cenovnik usluga u Planinarskom domu na Babinom zubu uz napomenu da, i pored poskupljenja, taj objekat ostaje i dalje daleko najjeftiniji u okruženju.

Jedna od najvažnijih tema 115. sednice Opštinskog veća bio je Predlog plana zimske službe u predstojećoj zimskoj sezoni. “Ovaj plan predviđa povećan obim posla pošto želimo da teritoriju naše opštine, koja je veoma velika i razuđena, učinimo i u zimskim mesecima potpuno prohodnom i dostupnom svim našim stanovnicima. Ranije smo imali prioritete koji su se razlikovali kada je reč o deonicama puteva, a sada smo veći broj tih deonica proglasili prvim prioritetima i zbog uvođenja javnog prevoza i zbog komoditeta meštana koji žive u tim delovima opštine. Iako će to povećati obim poslova, ne očekujem posebno veliko povećanje troškova kod lokalne samouprave, odnosno Javnog preduzeća Razvoj iz čijeg budžeta se ti radovi finansiraju”, izjavio je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Članovi Opštinskog veća razmotrili su i usvojili i nekoliko odluka u oblasti ekologije. “Usvojili smo Nacrt odluke o odlaganju komunalnog otpada, kao i odluku da pojedine divlje deponije, za koje smo dobili prijave što pojedinaca, što udruženja, što mesnih zajednica, raščistimo u predstojećem periodu. U proleće svake godine mi čistimo, odnosno uklanjamo divlje deponije, ali na žalost, zbog neodgovornih pojedinaca, divlje deponije nastaju i tokom letnjih meseci, pa sada, s jeseni, ponovo imamo puno deponija. Čistićemo ih na proleće, svakako, ali koristim priliku da pozovem sve sugrađane da nam se obrate, dopisom ili lično i skrenu pažnju na postojanje divljih deponija, a mi ćemo obezbediti sredstva za njihovo uklanjaje”, dodao je Đokić.

Većnici su danas usvojili predlog zaključka o angažovanju strelaca u sistemu protivgradne odbrane, a razmotrili su i usvojili predlog rešenja o utvrđivanju tarifnog sistema u javnom prevozu. 

Na odluku Nadzornog odbora Javnog preduzeća Sportsko turistički resursi o cenovniku usluga članovi Opštinskog veća dali su saglasnost uz napomenu da, i pored poskupljenja, cene u Planinarskom domu na Babinom zubu ostaju daleko najpovoljnije u okruženju.

“Najpre želim da kažem da su u Planinarskom domu u toku opsežni radovi na izradi termoizolacije čitavog objekta, rekonstruišu se sanitarni čvorovi koji nisu bili u dobrom stanju, zanavlja se invenrtar u sobama i kuhinji, pa će Dom ove sezone biti u daleko boljoj kondiciji nego ranije. Cene usvojene danas su i dalje daleko jeftinije nego one u bilo kom objektu u gradu i okolini. Posebna povoljnost pruža se svim Knjaževčanima koji žele da posete, odnosno borave u Planinarskom domu u organizovanim grupama. Pozivam sve sugrađane, posebno školsku decu, da krenu u aktivne pregovore sa Javnim preduzećem Sportsko turistički resursi i da praktično konzumiraju našu planinu na pravi način kroz boravak u jednom potpuno obnovljenom Planinarskom domu na kakvom će nam, siguran sam, pozavideti sve opštine u okruženju”, istakao je Milan Đokić.

Na kraju sednice, u delu zatvorenom za javnost, razmatrane su teme u oblasti narodne odbrane.