Većnici o nacrtu budžeta: najviše para za puteve

Nacrt budžeta opštine Knjaževac bio je jedina tema danas održane sednice Opštinskog veća. Kako se čulo, korisnicima novca iz opštinske kase na raspolaganju će biti nešto preko 955 miliona dinara.

Najviše novca realizovaće se kroz program Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju. Na javnoj raspravi, koja je zakazana za utorak, deveti decembar u 19:00 časova u Domu kulture, o budžetu će moći da se izjasne svi građani Knjaževca.

Prema nacrtu budžeta za 2015. godinu, opštinska kasa biće teška nešto preko 955 miliona dinara. Najviše novca opredeljeno je za infrastrukturu, odnosno za izgradnju nove putne mreže u gradu i selima. Više para nego u ovoj godini, dobiće Fond za razvoj poljoprivrede, kazao je nakon sednice opštinskog veća predsednik opštine Milan Đokić.

''Danas smo imali prvi radni sastanak na kome su se većnici upoznali sa Nacrtom budžeta. Sutra u 19:00 časova imamo javnu raspravu u Domu kulture i ja pozivom građane da nam se pridruže i da nam sugestijama pomognu da budžet učinimo još boljim. Masu zarada smo smanjili za 10 odsto kod svih korisnika, koji se finansiraju iz budžeta. Povećali smo cifru kod Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju. Rukovodili smo se time da treba investiciono da se posvetimo knjaževačkim selima i čak 200 miliona dinara smo opredelili za sanaciju saobraćajnica''.

Finansiranje kulture i sporta, mesnih zajednica i škola ostaje na istom nivou, kaže Đokić i obrazlaže zašto.


''Mi imamo situaciju da sada na kraju godine neki korisnici nisu potrošili sve pare koje su im bile na raspolaganju. Prošle godine smo u mesnim zajednicama samo za tekuće popravke opredelili blizu 10 miliona dinara, a potršeno je sedam i po. Porošle godine smo značajna sredstva opredelili za osnovne i srednje škole i bez obzira što su svi njihovi zahtevi finansirani i ispraćeni i nemamo nikakva dugovanja prema školama, škole su potrošile 70, 80 odsto od planiranih sredstava, što nam je bila vodilja kako da projektujemo njihove troškove za narednu godinu''.


Predsednik očekuje da će budžet dobiti podršku većine odbornika u lokalnoj skupštini.

''Siguran sam da će budžet dobiti podršku odbornika, da će odbornici zaboraviti na svoju stranačku pripadnost i da će glasati onako kako im razum i savest nalažu.''

Konačnu reč o budžetu opštine za narednu godinu daće odbornici opštinske skupštine, na sednici, koja će, kako se još uvek nezvanično najavljuje, biti održana naredne sedmice.