Veće o grejanju i vodi

Danas je održana 23. sednica Opštinskog veća. Razgovaralo se o programima poslovanja komunalnih preduzeća ''Toplana'' i ''Standard''. Veće je dalo saglasnost na povećanje cena izvoza smeća i pogrebnih usluga za, u proseku, 10 procenata.

 

Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća ''Toplana'' bio je tema gotovo jedno i po časovne diskusije na sednici Opštinskog veća. Još uvek nedovoljno jasan sistem prelaska sa paušalne na naplatu po potrošnji, izaziva nedoumice i nezadovoljstvo, čulo se na sednici. Uz to, mnogima nije jasno ko je odgovoran za otklanjanje kvarova, pa se građani sa takvim problemima obraćaju lokalnoj samoupravi, kaže predsednik opštine Milan Đokić.

''Menja se zakonska regulativa, drugačije se obračunavaju troškovi grejanja, menjaju se nadležnosti, ali to ne sme da bude odgovor prema građanima, kojima moramo da isporučimo adekvatnu količinu toplotne energije. Ima pritužbi, ali ima i zadovoljnih. Formiraćemo posebnu službu, ili ugovorom vezati firmu koja se time bavi, kako bi građani mogli da prijave kvarove i da oni budu otklonjeni.''

Na dnevnom redu sednice našao se i program još jednog, za građane važnog preduzeća – Standarda, koji prevashodno brine o isporuci vode. U njihovu nadležnost do kraja naredne godine preći će i svi seoski vodovodi.

''To je zakonska obaveza, ali i potreba mnogih sela koja imaju sisteme za vodosnabdavanje. Sa JKP Stadnadard i Direkcijom napravićemo plan kako da se sela koja imaju upotrebnu dozvolu uključe u sistem JKP ''Standard'', a za oni koji nemaju projektno -tehničku dokumentaciju da uradimo projekte izvedenog stanja i njih uključimo u sistem,'' kaže Đokić.

Cena vode ostaće nepromenjena, ali će , kako je odlučno, u proseku za10 procena, poskupeti pogrebne i usluge izvoza smeća.