Uz Evropsku uniju Gurgusovačka kula spremno dočekala 58. Festival kulture mladih Srbije

Uz Evropsku uniju Gurgusovačka kula spremno dočekala 58. Festival kulture mladih Srbije

Gurgusovačka kula ovogodišnji 58. Festival kulture mladih u Knjaževcu dočekala je u novom ruhu zahvaljujući podršci Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO., saopšteno je iz ove organizacije.

Radovi na obnovi otvorene pozornice obuhvatili su parterno uređenje i osvetljenje, kao i nabavku mobilne scenske opreme.

„Obnovom Gurgusovačke kule značajno će se unaprediti turistički potencijali Knjaževca, a posebno će se poboljšati uslovi za održavanje našeg tradicionalnog Festivala kulture mladih koji svake godine okupi više od 15.000 posetilaca”, rekao je predsednik opštine Milan Đokić i pozvao sve da posete Knjaževac tokom trajanja Festivala koji traje do 31. jula.

Kako je dodao, Gurgusovačka kula, tursko utvrđenje iz 18. veka, a zatim i tamnica za vreme Karađorđevića kada je stekla naziv „Srpska Bastilja“, danas je mesto okupljanja mladih. Obnovom pozornice koju Evropska unija finansira sa 57.000 evra, a opština učestvuje sa 12.300 evra, doprineće se boljoj funkcionalnosti objekta i unaprediće se kulturno-turistička ponuda Knjaževca ne samo za vreme trajanja festivala

Takođe, ove godine su Knjaževčani i Knjaževčanke imali priliku da aktivno učestvuju u selekciji programa festivala. Lokalna samouprava je kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja omogućila da građani kroz participativni proces predlože, a zatim glasanjem i odluče o sadržaju manifestacije. Ove aktivnosti su realizovane u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Radove su u Knjaževcu izveli „Artifeks gradnja“ iz Niša i „Transkop R“ iz Svrljiga koji su izabrani u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Knjaževac.