Uz Dan žena: Ravnopravnost nije pitanje dobre volje

Prema podacima iz popisa stanovništva, žene čine 51,3 odsto od ukupnog broja stanovnika Srbije, ali da i dalje nisu ravnopravne. Knjaževac je jedna od samo nekoliko opština u zemlji, u kojoj će biti donet Akcioni plan za ostvarivanje rodne ravnopravnosti. Na punoj jednakosti polova, koja je obaveza propisana zakonom, mora, međutim, još puno da se radi.

Žene danas uživaju apsolutno sva zakonska, običajna i moralna prava, kaže zakon. U praksi, nije baš uvek tako, kaže predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Lidija Ivanović.

''Žene u Srbiji, pa i u Knjaževcu nemaju ista prava kao muškarci. Rodna ravnopravnost na našim prostorima još uvek nije zaživela. Relevantne institucije trude se da pomognu ženama i kada je u pitanju nasilje u porodici, ekonomsko osnaživanje, ali sve to  nekako teško ide.''

U patrijarhalnoj sredini, kakva je u velikoj meri i Knjaževac, najviše treba raditi na promeni svesti, smatra Ivanovićeva, naglašavajući da su, možda, u najtežoj situaciji žene na selu, na kojima, po pravilu leži odgovornost za napredak domaćinstva.

''Možda bi prvo trebalo promeniti svest. Mi smo patriharhalna sredina, u kojoj se žena u braku smatra svojinom muškarca, mesto joj je u kući, da pere, pegla, bez ikakve nadoknade. Žene na selu, ikako rade najteže poslove, nemaju obezbeđeno socijalno i zdravstveno osiguranje.''

Akcioni plan za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, uskoro će se naći pred odbornicima lokalne skupštine. U Savetu očekuju podršku svih odborničkih grupa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, blizu 200 zemalja usvojilo je plan za postizanje jednakosti žena i muškaraca, ali nijedna zemlja nije ostvarila rodnu ravnopravnost. Tako će biti sve dok se ne shvati da ravnopravnost polova nije pitanje dobre volje, već obaveza propisana zakonom.