Usvojen budžet za 2015.

Odbornici Skupštine opštine Knjaževac usvojili su na današnjoj sednici, većinom glasova, odluku o budžetu opštine za 2015. godinu.

 

Podsetivši da je opština Knjaževac jedna od retkih u Srbiji koja ne duguje ni korisnicima, ni izvođačima, ni dobavljačima, te da smo jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji sa takvim stanjem u budžetu, predsednik opštine Milan Đokić je kazao da se, za razliku od drugih opština u okruženju,ovde novac ne deli po principu ''ko je kome simpatičan, ili ko je iz koje stranke''. 

Budžet je projektovan na 955 miliona dinara. Sredstva su opredeljena kako za obrazovanje i socijalnu zaštitu, tako i za razvoj sela i poljoprivrede, infrastrukturu. 

Novina u budžetu biće finansiranje javnog prevoza, koji će za sve građane biti besplatan, rekao je predsednik opštine.

''Mi smo opština sa velikim brojem sela, sa staračkim stanovništvom, sa finansijski iznemoglim stanovništvom. Kada smo napravili računicu koliko nas košta đački prevoz, prevoz zaposlenih (koji takođe plaćamo), došli smo u situaciju da, ukoliko dodamo još 20 odsto na tu cifru, možemo da organizujemo javni prevoz za sve građane opštine Knjaževac. Besplatno.''

Odbornici opozicionih partija Socijalističke partije i Srpske napredne stranke, međutim, smtarali su da je predlog budžeta nerealan i da je sačinjen u interesu stranaka na vlasti.

''Po treći put u ovom sazivu, Skupštini se predlaže budžet koji je u interesu pojedinaca na vlasti i političkih stranaka koje čine vlast. Ako se bude ostvario u procentu većem od 70 odsto, onda će ostati nešto i za građane'', smatra šef odborničke grupe SPS – PUPS Darko Živković.

''Za 2015. godinu planirano je 176 miliona, što je pet puta više od realnog stanja u ovoj godini. Siguran sam da je to nerealan iznos. Porez na zade je, takođe, nerealan. Ostvarenje budžeta za prvih 9 meseci ove godine je samo 56 miliona dinara. Ako se uzme u obizir porez na imovinu, koji je nešto manji od 20 odsto ukupnih budžetskih sredstava, porez na zarade oko 22 odsto, vidi se da je budžet za sledeću godinu krajnje nerealan'', rekao je šef odborničke grupe SNS mr Miodrag Ivković.

Odbornici opštinske skupštine predložili su da se u vremenu koje dolazi razmišlja i o sredstvima, kojima bi se pomoglo funkcionisanje Zdravstvenog centra, uticalo na čišćenje vodotokova u selima, organizovao sajam meda i oformio muzej pčelarstva. Budžet opštine za 2015. godinu usvojen je većinom glasova odbornika Skupštine opštine Knjaževac.