Uskoro Regionalni plan upravljanja otpadom

Na skupu u Knjaževcu razgovaralo se o narednim koracima u realizaciji projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom Halovo.

U Knjaževcu je održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju sporazuma o zajedničkom upravljanju čvrstim komunalnim otpadom za sedam opština Timočke krajine. 


Sastanak predstavlja nastavak zajedničkih aktivnosti sedam lokalnih samouprava Timočke krajine na rešavanju problema upravljanja čvrstim komunalnim otpadom. Prošlog decembra potpisan je i usvojen novi sporazum o izgradnji zajedničkog sistema za upravljanje otpadom na lokaciji Halovo. Što se modela finansiranja tiče, razmatrane su dve opcije - evropski fondovi i javno-privatno partnerstvo.

"Nakon urađene analize, Koordinacioni odbor se opredelio za javno-privatno partnerstvo. Ovu odluku do sada je potvrdilo šest od sedam lokalnih samouprava. Pre otprilike mesec dana raspisali smo tender za izbor firme koja će izraditi Regionalni plan upravljanja otpadom, Ugovor o implementaciji i Stratešku procenu uticaja plana na životnu sredinu. Danas praktično potvrđujemo odluku o izboru firme koja će raditi pomenuta dokumenta i očekujemo da taj posao bude završen za oko šest meseci", rekao je Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencija za razvoj istočne Srbije.

Uz zahvalnost RARIS-u na vodećoj ulozi u realizaciji projekta, u knjaževačkoj lokalnoj samoupravi ističu da je veoma značajno što odluke o ovako velikom i važnom projektu donosi stručni tim, sastavni deo Koordinacionog odbora.

"Veliki deo posla jeste završen, ali je, takođe, još mnogo toga ostalo da se uradi. Svi resursi i vremenski okviri jesu nešto što bi trebalo valjano analizirati. Koordinacioni odbor čine predstavnici svih lokalnih samouprava, ali ono što je posebno bitno je da u okviru tog tela funkcioniše stručni tim. Odluke se dakle ne donose isključivo na političkom nivou, već na osnovu analiza stručnih ljudi", ističe Dragan Mančić, predsednik Skupštine opštine Knjaževac.

U nastavku realizacije projekta Regionalne deponije Halovo, saglasnost na Regionalni plan zatražiće se od nadležnog Ministarstva, a zatim bi trebalo da ga usvoje skupštine opština Bor, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Boljevac, Knjaževac i Skupština grada Zaječara. Zatim na red dolazi primena Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, radi se studija opravdanosti i svi ostali neophodni dokumenti.