Uskoro beskamatne pozajmice poljoprivrednicima

Švajcarska agencija za razvoj SDS i opština Knjaževac formiraće zajednički fond od 15 miliona dinara iz koga će se poljoprivrednicima odobravati beskamatne pozajmice koje bi se vraćale u robi na rok od pet godina; memorandum o razumevanju i ugovor o saradnji usvojili su članovi Opštinskog veća na današnjoj sednici.

Centralna tema današnje sednice Opštinskog veća bilo je usvajanje dokumenata kojim praktično otpočinje realizacija projekta lokalne samouprave i Švajcarske agencije za razvoj SDC. Detalje memoranduma o razumevanju i ugovora o poslovnoj saradnji većnicima je obrazložio Saša Petrović, pomoćnik predsednika opštine.

“Čitav koncept je stvaranje jednog obrtnog fonda, mada on ne funkcioniše u doslovnom smislu kao fond, gde će poljoprivredni proizvođači moći da dobijaju pozajmice u nešto većem iznosu, koje će biti beskamatne i koje će poljoprivrednici za pet godina moći da vraćaju kroz svoje proizvode preko izabranog otkupljivača. Ovo je još jedna u nizu mera podrške poljoprivredi i prevashodno je namenjena poljoprivrednicima koji imaju potrebu za nešto većim ulaganjem u svoju proizvodnju, a koju ne mogu sami da iznesu”, rekao je Saša Petrović.

Inicijalni iznos sredstava budućeg fonda biće 15 miliona dinara, po 7 i po miliona obezbediće opština Knjaževac i Švajcarska agencija SDC. “Okvirni iznosi, po jednoj pozajmici, kretaće se između 150.000 i 700.000 dinara, u zavisnosti od toga ko koliko bude tražio, odnosno koliko mu sredstava bude odobreno. Već od naredne godine petina sredstava vraća se u fond, tako da smo obezbedili i održivost ove ideje na koju smo veoma ponosni”, ističe Saša Petrović.

Narednih dana biće potpisan ugovor između opštine, Agencije za razvoj i Regionalne agencije VEEDA, potom sledi izbor otkupljivača i raspisivanje konkursa, a 21. aprila u Knjaževcu će, pored ostalog i ovim povodom, boraviti predstavnici SDC-a, biće održana velika međunarodna konferencija na kojoj će gosti iz Švajcarske predstaviti i ovaj projekat, ali će tom prilikom biti najavljene i buduće zajedničke aktivnosti.

Na današnjoj sednici većnici su razmatrali i usvojili Predlog odluke o usvajanju Operativnog plana odbrane od poplava za vode II reda, kao i Izveštaj o radu Fonda za razvoj poljoprivrede za 2015. godinu sa finansijskim izveštajem.