Ugovori sa voćarima: Tri miliona za nabavku sadnica oraha

Opština Knjaževac potpisala je danas ugovore o subvencionisanju sa dvadesetoro poljoprivrednika, koji su učestvovali na konkursu za nabavku sadnog materijala, odnosno sadnica oraha nove američke sorte ''čendler.'' Polovinu vrednosti sadnog materijala subveniše opština, a drugu polovinu dobavljač sadnica, kompanija Misbell iz Beograda. Za ove namene u budžetskom fondu za razvoj poljoprivrede izdvojeno je preko tri miliona dinara.

U knjaževačkim voćnjacima, pored višnje, dunje i šljive, za nekoliko godina nići će i stabla oraha američke sorte ''čendler''. Priliku da ih zasade i za nekoliko godina prihoduju od ove voćne vrste, dobili su voćari, koji su potpisali ugovore sa opštinom Knjaževac nakon konkursa za subvencionisanje nabavke sadnog materijala. Želja nam je bila da našim sugrađanima ponudimo neke avangardne vrste voća, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Želja nam je bila da napravimo disperziju voćnih vrsta, d ponududimo neke avangardne crste voća. Raduje me što je dobavljač sadnog materijala prihvatio da subvencioniše 50 odsto vrednosti sadnog materijala koji ćete dobiti, a platiti kroz rod. Ukoliko sve bude kako se nadamo, to može da bude avangarda u voćarstvu, ne samo za knjaževački kraj, već i za Srbiju u celini,'' istakao je Đokić.

Polovinu vrednosti sadnog materijala subveniše opština, a drugu polovinu dobavljač sadnica, kompanija Misbell iz Beograda.

''Naša kompanija sa priklučila inicijativi vaše opštine, tako da smo ponudili naš sadni materijal – sadnice američkog oraha ''čendler''. Dogovorili smo se da za drugu polovinu cene mi čekamo sa naplatom kroz četiri godine kada bude prva berba oraha'', rekao je Mladen Savić iz kompanije Misbell.

U toku je još jedan konkurs za voćarstvo, a za nekoliko dana počinje da funkcioniše informacioni sistem opštinskog agrarnog fonda, obavestio je poljoprivrednike predsednik knjaževačke opštine.

''Taj informacioni sistem ćemo koristiti da vas obaveštavamo o svim konkursima koje objavljuje opština, o konkursima Ministarstva, o važnim informacijama za poljoprivrednike. Vi ćete informcije dobijati na svojim mobilnim telefonima putem SMS poruka,'' kazao je Đokić.

Za subvencionisanje ovakve vrste voćarske proizvodnje u budžetskom fondu za razvoj poljopruvrede izdvojeno je preko tri miliona dinara, a ugovore je potpisalo dvasedet nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.