Ugostitelji, prijavite boravak gostiju

Ugostitelji, prijavite boravak gostiju

Iz Opštinske uprave Knjaževac, Odeljenja za inspekcijske poslove obaveštavaju sve ugostitelje koji pružaju ugostiteljske usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskom objektu da u što kraćem roku ispune svoju zakonsku obavezu i prijave boravak svojih gostiju preko CIS-a.

Od 1. oktobra 2020. godine, početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), ugostititelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, isključivo preko CIS-a.

Zakonom o ugostiteljstvu i pravilnikom kojim se uređuje sadržina i način vođenja evidencije objekata za smeštaj propisana je obaveza ugostitelja koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskom objektu za smeštaj da, radi evidentiranja, podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

U ugostiteljske objekte za smeštaj spadaju hostel, prenoćište, konačište, hotel, han, konak, etno kuća, salaš, vila, kampiralište, kamping odmorište, kamping stop i drugo. Takođe, prijavu jedinici lokalne samouprave moraju podneti i objekti koji pružaju ugostiteljske usluge u nekategorisanom ugostiteljskom objektu za smeštaj nautičkog turizma, lovnog turizma (lovački domovi), lovačka kuća i lovačka koliba.

Pozivaju se ugostitelji da u najkraćem mogućem roku ispune svoju zakonsku obavezu. Nepostupanje po napred navedenom, ugostitelji, saglasno zakonu o ugostiteljstvu i zakonu o strancima čine prekršaj, o čemu će biti obaveštena Turistička inspekcija i MUP – Služba za strance.

Više informacija i kroisničko uputstvo možete pronaći na sajtu: www.eturista.gov.rs .