Torlaci na okupu

Mesna zajednica Jakovac treću godinu za redom domaćin je ''Torlačke večer'', na kojoj se okupljaju Timočani Torlaci iz istočne Srbije i zapadne Bugarske. Za učesnike, organizovan je prijem u opštini Knjaževac.

Osim saradnje institucija kulture i sporta, različitih udruženja, dobro bi bilo da se saradnja zapadne Bugarske i istočne Srbije premesti i na teren ekonomije, konstatovali su zamenica predsednika opštine Knjaževac Ljubica Nikolić i Emil Cankov iz Torlačkog društva Belogradčik,  na prijemu, koji je u opštini Knjaževac organizovan povodom novog druženja Timočana Torlaka. 

''I sa bugarske i sa naše strane ima potrebe za mnogo većom saradnjom i za mnogo više privrednih aktivnosti, inicijativa, zajedničkih projekata, koji će doprineti boljem životu ljudi'', smatra Ljubica Nikolić.
''Osim projekata koje će podržati EU, treba razgovarati i o proketima koje će podržati ministarstva ekonomije i poljoprivrede, a u vezi sa proizvodnjom zdrave hrane'', rekao je Emil Cankov.

Uz veliku podršku knjaževačke opštine Torlačko veče se ove godine organizuje po 12. put sa ciljem da se afirmiše i neguje istorijska baština torlačkog kraja, kaže predsednik Zavičajnog društva Timočana Torlaka Dejan Krstić.

''Zavičajno društvo Timočana Torlaka ima više aktivnosti, a jedna od najvažnijh je ''Torlačko veče''. Jednom godišnje se okupljaju zemljaci, a već desetak godina sa nama su i Torlaci iz Belogradčika, Čuprenja i Čiprovaca. Mnogo je ideja koje smo zajednički realizovali i pokrenuli na opšte zadovoljstvo.''

Domaćin Torlačke večeri i ove godine je Mesna zajednica Jakovac. Predsednik Zlatoljub Prvulović kaže da će stanovnici ovog sela biti dobri domaćini.

Na prijemu u opštini Knjaževac pokrenuta je inicijativa o otvaranju dva seoska kulturna centra Torlaka sa obe strane granice, brendiranju proizvoda zdrave hrane, a bilo je reči i o zajedničkim projektima prekogranične saradnje, koje će podržati Evropska unija.