Susret Torlaka Srbije i Bugarske

Predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić priredio je u subotu, 14. aprila, prijem za učesnike još jednog susreta Timočana Torlaka Srbije i Bugarske.

Domaćin ovogodišnjih susreta i tradicionalne Torlačke večeri bilo je Minićevo, koje je ugostilo prijatelje iz Čuprenja, Belogradčika, Salaša, Berkovice. Oni ističu da saradnju treba intenzivirati povezivanjem privrednika, a svi se nadaju otvaranju graničnog prelaza na Kadibogazu.

''Došli smo u posetu predsedniku Opštine, obići ćemo manastir Suvodol, dogovaramo se da naše druženje preraste u veću manifestaciju, da sve proširimo na ekonomiju, kulturu, sport...'', rekao je Slavoljub Milanović, predsednik MZ Minićevo.

''Želimo da raširimo i obogatimo našu delatnost, a za to je potrebno otvaranje graničnog prelaza na Kadibogazu. Organizovali smo dva susreta sa ambasadorom Srbije u Bugarskoj Vladimirom Ćurguzom i ambasadorom Bugarske u Srbiji Radkom Vlajkovim. Oni su obećali pomoć u otvaranju prelaza. Pozitivni signali dolaze i iz Agencije za putnu infrastrukturu u Sofiji, tako da očekujemo da se otvaranje prelaza dogodi u naredne dve godine,'' nada se Ljupče Veselinov, predsednik Torlačkog društva u Belogradčiku.

''Opština Čuprenje se nešto kasnije uključila u ove susrete Torlaka, ali evo partneri smo već četiri, pet godine, aktivno učestvujemo, vaš narod dolazi kod nas. Ovo je divno druženje, pogranična saradnja i daj Bože da nastavimo dalje'', rekao je Vanja Kostin, kmet Čuprenja.

Torlačko veče pozitivna je posledica višedecenijske saradnje Belogradčika i Knjaževca, koja se proširuje i kroz prekograničke projekte, kazao je predsednik Opštine.

''Saradnja na prekograničnim projektima proširila je krug prijatelja s druge strane granice sa kojima realizujemo veliki broj projekata. Očekujem da i naši privrednici nađu model kako bi mogli da sarađuju, da naše kulturne ustanove nastave saradnju, da se intenzivira saradnja u oblasti sporta. Iako su oni u Evropskoj uniji, muče nas iste muke i solidarni možemo jedni drugima da pomognemo'', istakao je Đokić.

Knjaževac i Belogradčik obeležavaju ove godine pola veka pobratimstva.