Subvencije za nove zasade voća

Opština Knjaževac potpisala je ugovore sa 67 poljoprivrednih gazdinstava za subvencionisanje podizanja višegodišnjih zasada voća.

 

Iako je višnja u knjaževačkoj opštini još uvek voćka broj jedan, mnogi su se odlučili i za sadnju drugih kultura poput jabuke, ili lešnika.

''Imam oko 2,5 hektara pod višnjom, isto toliko pod jabukama, jedan hektar vinograda. Do sada nisam koristio donacije,'' kaže Tomislav Milojević iz Slatine.

''Ovo je midar potez naše opštine. Voćarstvo je jedna od najprofitabilnijih grana i ovakva pomoć zaista mnogo znači. Ne nameravam da sadim višnje, ima ih dovoljno. Baviću se lešnikom.''

Ukupna vrednost potpisanih ugovora je četiri i po miliona dinara, kazao je pomoćnik predsednika opštine Marko Stojanović.

''Subvencija je bila 80 odsto od vrednosti sadnog materijala. Biće isplaćene posle praznika do kraja januara.''

Subvencionisanje agrara nastavlja se i u 2017. godini, najavlje Stojanović i pojašnjava da će mere podrške biti dogovorene sa poljoprivrednim proizvođačima.

''U narednoj godini, kao i ove, biće izdvojen 21 milion. Još nismo odlučili kako će novac biti raspoređen. Planiramo da to bude u dogovoru sa poljoprivrednim gazdinstvima.'' 

U prethodne četiri godine za razvoj poljoprivrede iz  budžeta je izdvojeno  blizu 139 miliona dinara. U narednoj godini planirano je 20 miliona 450 hiljada za direktnu podršku poljoprivrednicima. Još 15 miliona kreditnih sredstava biće na raspolaganju individulanim proizvođačima kroz takozvani rivolving fond.