Subvencije za još 350 gazdinstava

U Domu kulture danas su potpisani ugovori između opštinskog Fonda za razvoj poljoprivrede i 350 poljoprivrednih proizvođača. Ugovori se odnose na razvoj mlečnog govedarstva, nabavku mehanizacije i pčelarstvo.

U prethodne četiri godine iz opštinskog budžeta u razvoj poljoprivredne proizvodnje uložno je 150 miliona dinara. Nove ugovore o podsticajima za razvoj mlečnog govedarstva, nabavku mehanizacije i pčelarstvo potpisalo je 350 gazdinstava.

''Mnogo nam znači podrška opštine, jer bismo bez nje teško sami izdvojili sredstva kako za nova stabla višanja, tako i za mehanmizaciju i za nabavku teladi'', kažu poljoprivrednici.

''Ove godine u unapređenje poljoprivredne proizvodnje iz opštinskog budžeta uloženo je preko 40 miliona dinara. Pomoć je dobilo oko 500 gazdinstava,'' naglašava Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.

Nove mere kreiraćemo u dogovoru sa poljoprivrednicima, kazao je predsednik opštine Milan Đokić. On je upozorio da će na instrumente podrške, ne samo iz budžeta, već i iz republičkih i međunarodnih institucija, moći da računaju samo vlasnici većih poseda, ili oni udruženi u zadruge:

''Veliki instrumenti podrške, kao što su IPARD fondovi tek će biti dostupni svima u Srbiji. Oni, na žalost, prepoznaju samo one koji se bave ozbiljnom i većom proizvodnjom, ili one koji se udružuju. Treba da se menjamo, treba da razmišljamo o tome kako da prodajemo gotove proizvode, da tako izađemo na tržište i ostvarimo prihod.''

Podrška poljoprivrednoj proizovdnji u knjaževačkoj opštini ostvaruje se i kroz sporazum o saradnji sa Divac fondacijom, kao i kroz novoosnovani kreditni fond, iz koga je pozajmice u vrednosti od 200 do 600 hiljada dinara do sada uzelo četrdesetak poljoprivrednika. Njihova obaveza je da pozajmljena sredstva vrate u poljoprivrednim proizvodima.