Stručni tim: Poštovanje mera – znak odgovornosti prema sebi i drugima

Poštuje se radno vreme ugostiteljskih objekata, volonteri su na terenu, sredstava za dezinfekciju i higijenu ima dovoljno, koronavirusa u Timočkoj krajini za sada nema, rečeno je na drugoj sednici Stručno – operativnog tima za sprečavanje širenja koronavirusa.

Prostor za prijem pacijenata do transporta u višu zdravstvenu ustanovu biće potpuno opremljen do kraja nedelje, a sve službe koje imaju mogućnosti za to, radiće u dve smene, kazao je na sastanku opštinskog Stručno – operativnog tima za sprečavanje širenja koronavirusa Ivica Rakić, direktor Zdravstvenog centra.

''Sve službe koje imaju mogućnosti, radiće u dve smene. Odložili smo sve pacijente koji ne zahtevaju hitnu zdravstvenu zaštitu. To su hronična i degenerativna obolenja, koja mogu da sačekaju dok virus prođe. Danas smo imali dva slučaja – jedan čovek je dobio nalog sa granice da se javi. Nema naznaka da ima bilo kakvu respiratornu infekciju. Poslat je kući na samoizloaciju. Jedna trudnica, koja je bila u Subotici, takođe se javila. Nema naznaka virusa, ali je i ona poslata kući i obavešten je Zavod za zaštitu zdravlja, koji je nama nadležan.''

Mere, koje je Stručno – operativni tim doneo se poštuju onako kako su i propisane, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''U objektima javne namene ima dovoljno sredstava za dezinfekciju i higijenu. Poštuje se radno vreme ugostiteljskih objekata. Svi su sinoć u 20:00 časova zatvorili svoje objekte, što je za pohvalu i pokazuje visok stepen odgovornosti. Isplata novčanih pomoći za socijalno ugrožene funkcioniše kako treba. Evidentirani su korisnici narodne kuhinje koji imaju preko 65 godina, kako bi im se topli obroci dostavljali na kućne adrese. Rade naši dežurni brojevi telefona. Građani se javljaju, ekipe volontera su na terenu. Oni će onima koji su se javili dostaviti namirnice za koje su se prijavili. Pozivam sugrađane koji da se jave, ostave svoje podatke i ono što im je potrebno biće im dostavljeno na kućnu adresu sa fiskalnim računom po istim cenama po kojima bi i oni sami te namirnice kupili u nekoj od prodavnica. Na taj način oni štite i sebe i svoje porodice.''

Đokić je apelovao na sve građane koji boravili u inostranstvu da ostanu u karantinu i zaštite i svoje i zdravlje svojih porodica.

''Od komandira policije dobili smo inforamcije da se i putem operativnog rada i preko informacija građana dolazi do imena osoba koje su došle iz inostranstva pre uvođenja vanrednog stanja. Svi ti građani se upozoravaju na obaveznost da budu 14, ili 28 dana (ako dolaze iz zemalja koje se smatraju žarištem) u karantinu. Apelujem na sve njih da poštuju te mere, da zaštite ne samo svoje stare, već i ljude oko sebe, grad koji vole, narod kome pripadaju. Ovo je mera koja počiva na individualnoj, ljudskoj odgovornosti. Priprećena kazna trogodišnjeg zatvora i krivične prijave su nešto što će svakako biti posledice za one koji su neodgovorni'', rekao je Đokić.

Prema rečima dr Svetlane Živković, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru, koja je prisustvovala sastanku, na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga ne postoji niti jedan verovatan, niti potvrđen slučaj obolevanja od koronavirusa. Doktorka Živković pohvalila je mere zaštite koje Knjaževac preduzima.