Štab za vanredne situacije o bolesti kvrgave kože goveda

Štab za vanredne situacije o bolesti kvrgave kože goveda

Danas je održana je sednica Štaba za vanredne situacije opštine Knjaževac. U skladu sa uputstvima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprave za veterinu, na sednici se razgovaralo o registrovanom virusnom oboljenju ''nodularni dermatitis'', odnosno bolest kvrgave kože kod goveda. Štab je preduzeo sve mere iz delokruga svoje nadležnosti, saopšteno je iz kabineta predsednika opštine.

 

Povodom pojave ove bolesti,Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede izdali su saopštenje za javnost:

Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ tzv. bolest krgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.
 
Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od siptoma bolesti – čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica - da se obavezno jave svom veterinaru. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini.
Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji.

Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije.