Slobodne zone – instrument za privlačenje investicija

Svoju inicijativu za otvaranjem slobodne zone, opština Knjaževac sprovešće u delo, kako bi domaćim  privrednicima omogućila da rade bolje i bila atraktivnija za nove investitore, čulo se na skupu u Domu kulture. Svoja iskustva sa Knjaževčanima su podelili predstavnici Slobodne zone Pirot, jedne od najupešnijih u Evropi sa godišnjim obrtom od 800 miliona evra.

Interesovanje koje investiori pokazuju za otvaranje fabrika u Knjaževcu, opredelilo je lokalnu samoupravu da počne aktivnosti na otvaranju slobodne zone. Svoja iskustva na tom planu, domaćium privrednicima preneo je dr Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot, prema oceni uglednog Fajnenšel Tajmsa'', najuspešnije u Evropi.

''U Srbiji imamo 15 zona i sve rade jako dobro. Svaka od njih ima po jednu multinacionalnu kompaniju, oko koje se razvijaju mala i srednja preduzeća. Slobodna zona Pirot napravljena je 1996.godine. Prošle godine smo se proširili na Babušnice i Dimitrovgrada. Došli smo na poziv opštine Knjaževac i mogu da kažem da imate dobru lokaciju u kojoj bi mogao da se formira režim slobodne zone. Svaka kompanija će moći da koristi režim slobodne zone – poslovanje bez PDV-a, bez carine, ali i sa različitim servisima i olakšicama.''

Trudimo se da budemo servis privrednicima i u Knjaževcu stvorimo dobar poslovni ambijent, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Knjaževac je u celoj Timočkoj krajini opština sa najviše malih i srednjih preduzeća. Veliki broj njih su izvoznici i svakako da će poslovanje u režimu slobodne zone svima njima omogućiti da rade bolje, da upošljavaju veći broj radnika i da ih bolje plaćaju. Svakako ćemo biti atraktivniji i za investitore koji će upravo u Knjaževcu pronaći lokaciju za svoju buduću investiciju'', rekao je Đokić.

Nakon izrade elaborata ekonomske isplativosti i njegovog usvajanja od strane Vlade Srbije, opštinu Knjaževac očekuje infrastrukturno opremanje prostora slobodne zone, u kojem će moći da se obavlja  i proizvodna i uslužna delatnost uz znatne olakšice i zaposli veliki broj ljudi. Kako se na skupu u Domu kulture čulo, slobodne zone su jedan od instrumenata za privlačenje direktnih stranih investicija.