Skupštinu obeležila imenovanja

Na 37. sednici Skupštine opštine Knjaževac na funkciju pravobranioca izabrana je Bobana Mihajlović, novi vršioci dužnosti direktora Zavičajnog muzeja i Doma kulture Milena Milošević Micić i Dragana Janković, dok je novi član Opštinskog veća Miroslav Đorđević. Predstavnici Socijalističke partije i Srpske napredne stranke oštro su kritikovali predlog za imenovanje pravobranioca, a imali su primedbe i u vezi razrešenja dosadašnjeg i imenovanje v.d. direktora Doma kulture.

U centru pažnje 37. sednice Skupštine opštine bili su predlozi o razrešenju, odnosno imenovanju u pojedinim ustanovama, pa je tako predlog da Bobana Mihajlović obavlja dužnost pravobranioca izazvao oštre reakcije opozicionih odbornika.

“Bobana Mihajlović je pokazala da zna da se bori za sebe i svoje potrebe, ali je to nikako ne kvalifikuje da može da se uspešno zalaže za zaštitu opštinske svojine. Bila je stečajni upravnik u mnogim društvenim firmama u ovom delu Srbije i nijedno od tih društvenih preduzeća više ne postoji. Takođe, smatram da ovde postoji i skuob interesa, s obzirom da je suprug Bobane Mihajlović član Opštinskog veća”, kaže Darko Živković, šef Odborničke grupe SPS-a. 

“U vreme kada je predložena gospođa bila sekretar opštine, ja sam bila opštinski javni pravobranilac. S obzirom da je reč o izbornim funkcijama, posle izvesnog vremena ja sam došla na mesto sekretara opštine umesto gospođe Mihajlović, a ona je počela radnike opštine da deli na “svoje” i “moje”. Takođe, dala je sebi pravo da izradi opštinsku odluku na način koji njoj odgovara, a za tako nešto nisam čula u ovom domu, ni u ovom ni u bilo kom ranijem sazivu”, rekla je Vesna Simić, šef Odborničke grupe SNS-a.

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije Bobana Mihajlović izabrana je za pravobranioca, a isto tako većinom glasova vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja biće Milena Milošević Micić umesto Jelene Nakić koja je podnela ostavku. Kada je o Domu kulture reč, Darko Živković je rekao da odbornici SPS-a apsolutno podržavaju ostavku Uroša Stanišića na mesto direktora, ali je smatraju nedorečenom.

“Javna je tajna da je pre nekog koncerta Milan Đokić naredio da se zaključa Gurgusovačka kula i javna je tajna da je Uroš Stanišić sa svojim ljudima obio Kulu i koncert je održan. To je bio neposredni povod, ali je to samo delić sukoba. Mnogobrojni saradnici Milana Đokića mesecima traže smenu Uroša Stanišića zbog telefonskih računa, zbog dešavanja u Domu kulture, zbog suludog trošenja para na marginalne i beznačajne stvari u ličnom interesu malog broja ljudi”, izjavio je Darko Živković.

Za vršioca dužnosti direktora Doma kulture imenovana je Dragana Janković, što je bio povod za reagovanje odbornika Srpske napredne stranke. “Želim da obavestim odbornike da je Dragana Janković član Srpske napredne stranke i ako odluka o imenovanju bude izglasana, pokrenućemo postupak za njeno isključenje iz stranke”, rekao je Miroljub Mihajlović, odbornik u Skupštini opštine i poverenik OO SNS.

Na današnjoj sednici, pored ostalog, usvojena je strategija integrisane komunikacije, odbornici su dali saglasnost na Tarifni sistem za obračun  toplotne energije i Odluku o cenama toplotne energije, a usvojeni su izveštaj i plan rada Predškolske ustanove Bajka. Dešavanja na sednici prokomentarisao je Dragan mančić, predsednik Skupštine.

“Možda se kroz diskusiju učinilo da odbornici pojedine tačke dnevnog reda i predložena rešenja doživljavaju lično. To jeste njihovo pravo, ali je važno da svaki odbornik zna da ovde zastupa grupu ljudi, a ne svoje lične interese. Mislim da smo danas doneli dobre odluke i želim da se i ovom prilikom zahvalim dosadašnjim direktorima Muzeja i Doma kulture na kvalitetnom i kreativnom radu. Verujem da će tako nastaviti i danas izbrani vršioci dužnosti”, rekao je Dragan Mančić.

Na kraju sednice za novog člana Opštinskog veća izabran je Miroslav Đorđević, a usvojena su i rešenja o imenovanju školskih odbora u Knjaževačkoj gimnaziji i Osnovnoj školi Mladost.