Skupština usvojila budžet za narednu godinu

Odbornici Skupštine opštine Knjaževac usvoljili su na današnjoj sednici budžet opštine za 2017. godinu. Osmo zasedanje lokalnog parlamenta proteklo je u polemici vlasti i opozicije. Momenat kada su svi bili na istoj strani dogodio se kada je predsednik opštine Milan Đokić obavestio odbornike da će se novac, namenjen organizaciji novogodišnjih svečanosti, usmeriti na lečenje naših bolesnih sugrađana – Luke Tasića i Davora Milutinovića.

 

Budžet za 2017. godinu projektovan je na 887. 818 000 dinara, obavestio je odbornike predsednik opštine Milan Đokić, detaljno obrazlažući najvažniji dokument lokalne samouprave.

''Budžet za 2017. projektovan je na 887.818.000 dinara. Koji su vanredni prihodi koje smo u budžetu bilansirali ? Procenjuje se da će prihodi od ozakonjenja objekata biti 100 miliona dinara. Na tim poslovima radiće veliki broj naših sugrađana, dodatno angažovanih po preporuci Ministarstva građevine. Trideset miliona dinara tih prihoda smo bilansirali vanredno. Iznos prekograničnog projekta je oko 37 miliona dinara, što je vanredni prihod koji mora da bude pretfinansiran. Vanredni prihod je i od prodaje nepokretne imovine, koji je bilansiran u iznosu od 28 miliona dinara. ''

Primedbe na to kako će se trošiti novac iz opštinske kase imale su opozicione partije.

Šef odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno'' Dragan Mančić uporedio je budžet za 2017. sa istim aktom iz 2014. godine. A šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Darko Živković kazao je da je novac mogao bolje da se iskoristi za projekte koji su važni većini građana.
 
Predsednik Skupštine Miodrag Ivković zamerio je odbornicima što na nedavnoj javnoj raspravi nisu izneli svoje primedbe i predloge na budžet.

Gotovo tročasovnu diskusiju obeležio je niz replika i reklamiranja povreda poslovnika, uz konstataciju da se opoziciji ne dozvoljava  kritički osvrt na rad aktuelne vlasti. Momenat kada su i vlast i opozicija bili jedinstveni dogodio se nakon što je predsednik opštine sa odbornicima podelio informaciju sa jedne od sednica Opštinskog veća.

''Sredstva koja su bila opredeljena za organizaciju novogodišnjeg koncerta, vatrometa i svega onog što se organizuje za Novu godinu, usmerićemo na lečenje naših bolesnih sugrađana, konkretno malog Luke Tasića i Davora Milutinovića, koji boluje od multiple skleroze. U kom iznosu, odlučiće Opštinsko veće na sutrašnjoj sednici.''

Na sednici Skupštine usvojene su i odluke o opštinskim administrativnim i komunalnim taksama, kao i program zaštite životne sredine do 2020. godine.