SKGO: Knjaževac primer sjajne prakse

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je danas u Knjaževcu obuku za predstavnike lokalnih samouprava i predstavljanje rezultata projekta ''Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu'', gde se opštinska uprava u Knjaževcu pokazala kao primer sjajne prakse.

Stalna konferencija gradova i opština je projekat ''Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu'' implementirala u 10 pilot opština, a Knjaževac je, kao primer dobre prakse, odabran da bude domaćin i da svoja iskustva prenese drugim opštinama, kazao je za Knjaževacinfo menadžer projekta Darko Drndić.

''Na našim radionicama predstavljeni su svi rezultati, koje smo imali u prethodne tri i po godine, napori na izradi modela administrativnih procedura, koje ćemo ponuditi svim opštinama u Srbiji, a na osnovu iskustava koje smo stekli u prvih deset pilot opština, među kojima se Knjaževcac istakao, ako ne kao najbolji, a onda u tri najbolje uprave. S obzirom da je Knjaževac prihvatio ovu regulatornu reformu i primenio administrativne postupke koje smo utvrdili kao značajne za poboljšanje poslovnog okruženja, cilj nam je da to proširimo na sve administrativne procedure, kojih je od 180 do 200 i da sve opštine Srbije prate ono što je uradila opština Knjaževac i dobru praksu primene u svojim sredinama.''

Zamisao je da se kroz ovaj projekat analiziraju administrativne procedure, koje se sprovode u opštinama i utvrde rokovi u kojima građani mogu da ostvare svoja prava, kazao je ekspert za lokalnu samoupravu Stalne konferencije gradova Miloš Stanojčić.

''Opštinska uprava u Knjaževcu zaista je otišla daleko u tome i ja im čestitam na svemu što je urađeno u ovoj oblasti, koja nije toliko uočljiva, ali je veoma značajna i čini srž rada jedne lokalne samouprave. Reč je o analizi i najboljoj mogućoj primeni koja čak prevazilazi zakonske okvire u pogledu efikasnosti i u pogledu odnosa prema strankama.''