Sednica Veća u Kalni: Bliže građanima

Danas je održana 70. sednica Opštinskog veća. Većnici su zasedali u Kalni, u prostorijama Doma penzionera. Bila je to prilika da se, pored tačaka predviđenih dnevnim redom, pozabave i potrebama stanovnika ovog dela knjaževačke opštine.

Bliže građanima, tako je predsednik opštine opisao odluku da 70. zasedanje Opštinskog veća, iz Knjaževca preseli tridesetak kilometara dalje – u Kalnu.

''Cilj, zadatak i tema  izmeštanja sednice Opštinskog veća iz zgrade Opštinske uprave u Knjaževcu je je upravo da se približimo svim stanovnicima opštine, da čujemo njihove probleme, da im pružimo priliku da sa nama razgovaraju...''

Prva stanica većnika u Kalni bila je Osnovna škola ''Dubrava'', u kojoj će, kako se čulo veoma brzo, na inicijativu roditelja, biti opremljen prostor za odeljenje Predškolske ustanove, za prihvat četrnaestoro mališana, uzrasta od dve do šest godina iz svih staroplaninskih sela.

''Postoji peticija, potpisana od strane 14 porodica za potrebu za formiranje odeljenja Predškolske ustanove u Kalni. Raduje nas činjenica da u kalanskom kraju ima toliko dece'', naglasio je Đokić.

Predesednik Saveta MZ Miloš Živić kazao je da je inicijativa pokrenuta u selu, upućena Opštinskom veću, koje je imalo razumevanja.

Članovi opštinske vlade obišli su i obližnji depandans, objekat koji je u vlasništvu opštine Knjaževac, koja namerava da ga kompletno renovira i stavi u funkciju razvoja planinskog turizma – letnjeg i zimskog.

''U tom objektu ima šest dvosobnih stanova, on je u vlasništvu opštine i ideja je da ga kompletno renoviramo i ponudimo gostima koji dolaze na Staru planinu.'' kazao je predsednik opštine.

Centralna tema sednice Veća bili su novi konkursi za dodelu subvencija u poljoprivredi,ovoga puta, kako je rekao Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine, namenjeni podizanju preradnih kapaciteta u stočarstvu.

''Prethodnih godina dosta je uloženo u nabavku umatičenih grla koza i ovac, a sada imamo konkurse za otvaranje malih klanica i mini sirana. Milion dinara je subvencija za otvaranje mini sirana – za kupovinu opreme za preradu mleka u sireve, kačkavalje...Finansiraćemo do 500.000 dinara za nabavku opreme za otvaranje mini klanica, koje će raditi i za treća lica.''

Tokom posete Kalni, predsednik opštine i članovi Veća kratko su obišli i Vilu Bogdanović, jedno od najlepših turističkih domaćinstava u ovom kraju. Kako su istakli, praksa održavanja sednica u svim većim selima knjaževačke opštine biće nastavljena.