Sednica SO Knjaževac: O protestima građana i u lokalnom parlamentu

U znak solidarnosti sa građanima koji mesecima protestvuju protiv aktuelnog režima u Srbiji, odbornici opozicione grupe ''Za Knjaževac zajedno'' napustili su današnju sednicu Skupštine opštine Knjaževac. Predsednik Opštine Milan Đokić, ovakav potez opisao je kao ''najjeftiniju političku promociju''. Na sednici je usvojen, pored ostalog, program poslovanja JKP ''Standard'', kojim se predviđa rekonstrukcija vodovodne mreže, vredna nekoliko milona evra.

Pre nego što su napustili skupštinsku salu, uz razvijeni transparent ''Knjaževac bez straha – 1 od 5 miliona'', odbornici opozicone odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno'', spustili su novac u kutiju za pomoć lečenju mlade Knjaževčanke Anđele Mudrič, ali i pozvali svoje kolege odbornike i iz vlasti i iz opozicije da se priključe opštenardnom buntu protiv aktulene vlasti u Srbiji, da ne budu, kako su rekli, ''podanici jednog režima''.

''Narod na ulicama se skuplja, ne iz političkog razloga, već zbog nezadovoljstva. Molim vas, nebitno da li ste u opozicij, ili poziciji, da pokažemo jedinstvo i pridružimo se narodu, da ne budemo podanici jednom režimu'', kazao je Dragan Mančić, šef Odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno''.

O razlozima za proteste i korišćenju skupštinske govornice za sticanje političkih poena polemislali su predsednik Opštine Milan Đokić i Dragan Mančić, šef Odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno''.

''Vaše je pravo da šetate, nema tu ničega spornog, ali je jako uvredljivo za sve odbornike  kad ih neko naziva klanom, sektom sa ove govornice, kad ovu govornicu iskorišćava za najjeftiniju političku promociju. Da li su odbornici, odbornici naroda, ili političkih stranaka ? Gospodo iz DS-a, vi ste ukinuli većinski izborni zakon za lokalne izbore i uveli proporcionalni, upravo vi iz DS-a, da bi mogli da se sakrijete iza vašeg tadašnjeg lidera Borisa Tadića'', kazao je Milan Đokić. 

''Ne znam da li se sećate filma ''Boj na Kosovu'' ? U jednom trenutku kažu ''nema većeg muslimana, od poturčenog Srbina''. Nema većeg naprednjaka, koji na ovaj način postane naprednjak. Mi se vas ne plašimo ni na koji način. Ni vas naprednjaka, ni Vas kao Milana Đokića. Mislim da se Vaši glasači boje Vas, jer ne znaju u kom ćete smeru posle izbora da ih odvedete...'', rekao je Mančić.

Kada su odbornici opozicije napustili zasedanje, bez diskusija usvojene su sve tačke dnevnog reda, među kojima i najvažnija – program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća ''Stanadard'', kojim se najavljuje početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže, vredan nekoliko miliona evra.

''U 2019, počinju kapitalni radovi na rekonstrukciji magistralnog dela cevovoda fi 500 i na rekonstrukciji sekundarnog dela vodovodne mreže u četiri, ili pet ulica  u gradu. Naš vodovod je napravljen pre mnogo decenija i to je najvažniji infrastrukturni projekat u opštini Knjaževac. Posle toliko decenija, svedoci smo gubitka vode zbog dotrajalosti materijala, beton azbestnih cevi. Sa zamenom ovih cevi, cevima najnovije tehnologije i najvećeg kvaliteta, rešavamo problem vodosnabdevanja za generacije i generacije Knjaževčana. Na ovakav projekat, koji se finansira uz pomoć Vlade Srbije i sredstvima Nemačke razvojne banke, vredan nekoliko miliona evra, treba da budemo ponosni'', istakao je predsednik knjaževačke opštine.

Na predlog Odborničke grupe ''Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje'', za predsednika Upravnog odbora Zavičajnog muzeja imenovan je profesor istorije Marko Petrović, a za vršioca dužnosti direktora ove ustanove Aleksandar Ristić, mastar istoričar. U skupštinskim klupama došlo je do promena utoliko što je odbornik SNS-a Darko Videnović istupio iz svoje odborničke grupe, a Ljiljana Mihajlović, doskorašnja članica Odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno'', prešla u tabor naprednjaka.