Sednica SO: budžet, pijaca, bazen...

Druga faza izgradnje zelene pijace u Knjaževcu i rebalans budžeta bile su centralne teme 35. sednice Skupštine opštine Knjaževac.

Izmenama programa Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju, koje su usvojene na 35. sednici Skupštine opštine, omogućava se završetak radova na gradskoj pijaci, započetih 2007. godine, kazao je na 35. sednici Skupštine opštine,  direktor Direkcije Mladen Radosavljević.

''Kao što se sećate, 2007. je izgrađena prva faza, a osnovnim projektom je predviđeno da se pokrije još jedan deo pijace. Ono što smo ovom izmenom hteli, jeste da opredelimo sredstva i da se to u ovoj godini uradi.''

Šef odborničke grupe SPS-PUPS Darko Živković, osporio je finansiranje ove investicije iz lokalnog budžeta.

''Suština problema je to što iz budžeta opštine, a preko Direkcije, gradimo pijačnu halu, a iza toga halu i mesta za prodavce na pijaci naplaćuje ''Standard'' i beleži to kao svoj prihod.''

Pijaca je javna svojina i jedini mogući investitor je opština, odgovorio je predsednik Milan Đokić.

''Opština mora da bude investitor za objekat pijace. On je uknjižen kao javna svojina i opština je ta koja je nosilac dozvole i jedini mogući investitor. Šta ako dođe do privatizacije javnih komunalnih preduzeća ? Hoćemo li onda da predamo i pijacu, ako je ''Standard'' taj koji investira ? Ovo je način da obezbedimo da pijaca ostane u opštinskom vlasništvu.''

Rebalansom budžeta, stvaraju se uslovi, osim izgradnje pijace, i za rekonstrukciju  i  saniranje bazena, planinarskog doma na Babinom zubu, svlačionica na Timočaninovom stadionu, obrazložio je Đokić.

''Sa 15 miliona ćemo ući u izgradnju pijace. Pet milona smo stavili kod opštinske uprave, koja treba da bude investitor na rekonstrukciji i sanaciji zgrada i objekata koji su u opštinskom vlasništvu. Ne možemo da dozvoilimo da ti objekti propadaju – ni bazen, ni planinarski dom, ni lokali, ni svlačionice na Timočaninovom stadionu.''

Nedomaćinsko gazdovanje objektima dovodi nas u situaciju da svake godine izdvajamo sredstva za njihovu rekonstrukciju, smatra opozicija, kojoj je zasmetalo i to što je materijal o rebalansu dostavljen odbornicima na kompakt diskovima.

''Sporno je što se iz budžeta svake godine ulažu milioni u te objekte. Oni koji njima upravljaju ne trude se da ih sačuvaju, već ih svesno urušavaju i to dovodi do nužnih rekonstrukcija,'' rekao je Darko Živković.

''To što smo dobili materijale na kompakt diskovima je vređanje inteligencije odbodnika, a samim tim i građana ove opštine,'' istakao je odbornik SNS Miodrag Ivković.

Šef odborničke grupe ''Volim Knjaževac'' Miroljub Božinović rekao je da skupštinska  govornica nije mesto za politikanstvo.

''Smatram da je ovde na sceni jedna politička priča. U Knjaževcu se radi mnogo bolje nego u drugim gradovima. To se vidi po tome kako se isplaćuju zarade. Grad je čist, uređen, komunalno opremljen. Ne kažem da je idealno, ali to je posledica odluka koje je ova skupština donosila.''

Izmene programa rada Doma kulture, koje su takođe bile na dnevnom redu, odbornica Srpske napredne stranke dr Lela Mihajlović Jovanović iskoristila je da pohvali rad ove institucije.

''Nikad nije bio bogatiji program u Domu kulture. Svako je našao svoje mesto i konačno možemo da kažemo da imamo kuću u koju dolaze eminentna imena...Najbolje možete da manipulišete narodom koji je bez obrazovanja i kulture. Zato nije skupo povećavati sredstva za kulturu. Skupo je neopredeliti ta sredstva, kako ne bismo imali vršnjačko nasilje, mlade koji samo ulažu u mišiće, kojima se nude samo ''grand'' i ''pink'' produkcija, već mlade koji će znati ono što nosimo kao nacija, naš duh i kulturu.''

Na sednici je usvojena odluka o mesnim zajednicama na teritoriji opštine, izveštaj o realizaciji programa Sportsko-turističkih resursa, kao i predlog  javnog konkursa za imenovanje direktora ovog preduzeća.