Sednica Skupštine: Za kraj godine o ustanovama kulture

Programi poslovanja i rada ustanova i preduzeća, koje opština Knjaževac finansira iz budžeta, bili su glavna tema rasprave na sednici Skupštine opštine, poslednjoj u 2018. godini.

Praksa našeg izeštavanja sa sednica lokalnog parlamenta bila je da kada na dnevni red dođu ustanove kulture, njihovi programi budu usvojeni aklamacijom. Ali, ne i ovoga puta. Na opasku Dragana Mačića, šefa odborničke grup ''Za Knjaževac zajedno'', da Muzej zaslužuje da konačno izađe iz v.d. stanja u kojem se nalazi njegova direktorka, reagovao je predsednik Opštine Milan Đokić, što nas je odvelo u polemiku između Mančića i Đokića, koja se vodila ne samo o Muzeju, već i o (ne)postojanju opozicije.

Pozivajući odbornike da promene ugao gledanja prama ustanovi čiji je značaj veliki i u lokalnim i u nacionlnim okvirima, o svm položaju, koji se, neminivno, odražava i na status Muzeja, govorila Milena Milošević Micić, vršilac dužnosti direkotra Zavičajnog muzeja.

''Zahvaljujem i gospodinu Mančiću i predsedniku i moram vam reći da ste u pravu, ali niko nije u pravu. Bila sam v.d. direktora Muzeja 2008. godine kada je, koalicionim sporazumom, na štetu Muzeja, izmenjen Statut, od kada je na snazi prinicp da ''kada je mogao gospodin ''taj i taj'', može bilo ko''. Muzej zaslužuje da se njegov Statut usaglasi sa zakonom i da se pod hitno reši ova situacija, ne u moju korist, jer se neću kandidovati, nego u korsit svih nas. Muzej je naša obaveza.''

Odbornici su usvojili program rada i Muzeja i ostale dve ustanove kulture – Biblioteke i Doma kulture, te Turističke organizacije, Centra za socijalni rad, Regionalnog centra za stručno usavršavanje, Preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju.