Sednica Skupštine: Uređenje poljoprivrednog zemljišta i završni račun budžeta

Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i završni račun budžeta za 2017. godinu bile su centralne teme danas održane 24. sednice Skupštine opštine Knjaževac.

Novi program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta bio je jedna od tema 24. sednice Skupštine opštine. Opština Knjaževac će ove godine organizovati nadmetanje za preko 45 hiljada poljoprivrednih parcela, kazao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.

''Dobili smo saglasnost Ministarstva poljoprivrede i ove godine imamo preko 45 hiljada parcela u tačno 3.665 nadmetanja. Ukupna površina u državnoj svojini za izdavanje je 15.270 hektara.''

Raspisivanje oglasa za korišćenje poljoprivrednog zemljišta kasni zbog neažurnosti Ministarstva poljoprivrede, što je slučaj i sa Upravom za agrarna plaćanja, na koju se čeka i po godinu dana, tvrdi Dalibor Stanojević iz odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno''.

''Opet sredinom godine usvajamo ovaj program, ne zbog neažurnosti ljudi koji su učestvovali u njegovoj izradi, već zbog Ministarstva poljoprivrede, na čiju saglasnost čekamo par meseci. Isti problem imamo i sa Upravom za agrarna plaćanja, gde poljoprivrednici čekaju po godinu dana''.

Odbornici su se bavili i završnim računom budžeta za 2017. godinu, o kome je govorila Ankica Marković, šef odeljenja za budžet i finansije.

''U 2017. smo imali na raspolaganju za trošenje 938.539.000 dinara i od ovih sredstava utrošeno je 855.496.000 dinara. Ostala je razlika od oko 83.000.000 dinara. Radi se o sredstvima koja se čuvaju na računu budžeta i na računima projekata i prenose u narednu godinu za trošenje.''

Na sednici su usvojeni izveštaji o poslovanju javnih preduzeća i ustanova, kao i odluka o lokalnim administrativnim taksama.