Sednica Skupštine: Nova v.d. direktorka Zavičajnog muzeja

Odbornici Skupštine opštine Knjaževac danas su imenovali politikologa Jelenu Nakić za vršioca dužnosti direktora Zavičajnog muzeja. Na sednici je usvojena odluka o komunalnim delatnostima, imenovani članovi Saveta za rodnu ravnopravnost, kao i Saveta za mlade. Najviše se polemisalo o kadrovskim rešenjima u Muzeju i odluci o opštinskom pravobranilaštvu.

 

Sedam tačaka dnevnog reda za nešto više od jednog časa. Moglo bi se reći – dobro prolazno vreme za odbornike opštinske skupštine, koji su zasedali po 31. put. Možda bi sednica trajala i kraće, da nije bilo polemisanja, kako o poslovniku i pravu prvenstva na govornicu, tako i o temama sa dnevnog reda. 

Prva tačka sporenja  bio je predlog odluke o opštinskom javnom pravobranilaštvu. Darko Živković, šef odborničke grupe SPS – PUPS izrazio je sumnju da je reč o udomljavanju nekog partijskog kadra. 

''S obzirom na iskustvo koje imamo u odnosu na ovu vladajuću većinu, ja sam sklon da verujem da se ovde pre radi o potrebi da se neko pojedinačno imenuje na tu funkciju, nego što zaista postoji potreba za novim plaćenim licem i da to lice ima zamenika.''

Suprotnog mišljenja bila je odbornica DSS -a Tatjana Aleksić.

''Jesmo mi mala opština, ali su poslovi pravobranilaštva kompleksna kategorija i nije dobro da jedan izvršilac obavlja poslove koje treba da obavljalju dva, ili tri izvršioca.''

A da je mesto javnog pravobranioca zakonska obaveza lokalne samouprave objasnila je šef odborničke grupe SNS i narodna poslanica Vesna Simić.

''Pored niza zakona koje je Skupština Srbije donela, doneli smo i zakon prema kojem svaka lokalna samouprava mora da ima svog pravobranioca, a takođe i zamenika. Uskoro će biti donet i zakon o ponovnom uspostavljanju službe pravne pomoći.''

Polemisalo se i o situaciji u Zavičajnom muzeju. Na konstataciju da u toj ustanovi v.d. stanje traje preterano dugo i na pitanje zašto je propao konkurs za izbor direktora, odgovorio je, sada već bivši prvi čovek Muzeja Milan Živković.

''Na konkurs za direktora Zavičajnog muzeja prijavilo se sedam kandidata, dva kandidata imala su potpunu dokumentaciju. Ja na tom konkursu nisam učestvovao. Upravni odbor Muzeja nije u zakonskom roku od mesec dana dostavio dokumentaciju komisiji za imenovanje svoj predlog kandidata i taj konkurs je propao.''

Sevale su varnice i tokom diskusije o politikologu Jeleni Nakić, koja je preuzela funkciiju vršioca dužnosti direktora Muzeja. 

''Gosođu Jelenu Nakić poznajem kao saradnika Timočkog kluba i RARIS-a i bojim se da će u narednom periodu Muzej, Timočki klub i RARIS da postanu ''baš ortaci'' u pisanju različitih zajedničkih projekata, a u interesu samo jednog vrhovnog vođe – svi znate na koga mislim. Na sednici je usvojena odluka o komunalnoj delatnosti i data saglasnost na statut Narodne biblioteke ''Njegoš''. Za predsednicu Saveta za rodnu ravnopravnost imenovana je Lidija Ivanović, dok će na čelu Saveta za mlade biti Miloš Vojinović. ,'' rekao je šef odborničke grupe SPS-PUPS Darko Živković.