Sednica Skupštine: Kako da grejanje bude bolje

Danas je održana 10. sednica Skupštine opštine. Odbornici su usvojili programe poslovanja javnih komunalnih preduzeća ''Toplana'' i ''Standard'', program uređenja građevinskog zemljišta, kao i izmene i dopune odluke o budžetu za 2017. godinu.

 

Odbornici opštinske skupštine bavili su se na desetoj sednici poslovanjem komunalnih preduzeća ''Standard'' i ''Toplana''. Za odborničku grupu ''Za Knjaževac zajedno'' neprihvatljivo je povećanje cena izvoza semeća i pogrebnih usluga, kazao je Dragan Mančić.

''Odbornička grupa ''Za Knjaževac zajedno'' smatra da u vremenu kada su velikom delu stanovništva smanjena primanja, neprimereno povećavati cene komunalnih usluga.''

Kada je reč o grejanju, Darko ŽIvković, šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije, pokrenuo je inicijativu da se izmeni odluka kojom se propisuje individualna ugradnja kalorimetara.

''Hoću da predložim inicijativu da se izmeni odluka kojom je propisano da najmanje dve trećine stanara u jednoj zgradi mogu da se opredele za ugradnju indivudualnih kalorimetara''.

Reč je o tehnološkom proproblemu, kazao je direktor Toplane Ljubodrag Tričković.

''Smanjenje procenta potrebnog broja stanova nije zakonski problem, niti problem dobre volje Toplane, već zakonski problem. Uređaji koji se ugrađuju na grejnom telu ne mogu da funkcionišu ukoliko bar 50 odsto stanova nije opremljeno demiterima.''

U lokalnoj samoupravi namerni su da problemu daljinskog grejanja posvete veću pažnju, jer, kakon ističu cilj su topli stanovi i brže otklanjanje kvarova.

''Mislim da treba da jako dobro razmislimo kako da zakonske regulative i ono što su realne potrebe građana uskladimo i da imamo dobro grejanje, adekvatne cene i dobar servis'', rekao je predsednik opštine Milan Đokić.

''Već narednih nekoliko dana organizovaću sastanak sa šefovima odborničkih grupa da podstaknemo i pokrenemo rešavanje problema građana koji se odnose na grejanje stanova'', rekao je predsednik SO Miodrag Ivković.

Na sednici je usvojen program uređenja građevinskog zemljišta, a podržana je i inicijativa Ženske odborničke mreže da se u Knjaževac još jednom dovede mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke.