Sednica Skupštine: Da li je počela predizborna kampanja?

Za nešto više od 30 minuta odbornici Skupštine opštine Knjaževac usvojili su programe rada javnih preduzeća i ustanova. Četrdesetu sednicu lokalnog parlamenta obeležeila je polemika o novom školskom odboru Osnovne škole ''Kaplar'', pa se, na trenutak, činilo da smo već ušli u predizbornu kampanju.

 

Četrdeseta sednica  lokalnog parlamenta bila bi nezanimljiva, da se na dnevnom redu nije našao sasatav novog školskog odbora u Osnovnoj školi ''Dimitrije Todorović Kaplar.'' Da li je Branisalav Josifović pravi čovek za školski odbor ''Kaplara'' i zašto je smenjen profesor Svetozar Cvetković, te ko je koga, u ovom slučaju, ucenio i zašto, polemisali su šef odborničke grupe SPS-PUPS Darko Živković i predsednik opštine Milan Đokić.

''Svetozar Cvetković je, na predlog lokalne samouprave, imenovan u Školski odbor ''Kaplara'' i taj posao obavljao je izuzetno dobro. Zašto ga ova većina menja? Zato što Svetozar Cvetković nije prihvatio da se vodi diktatom nekoga iz opštine u cilju da Dejan Tomić bude ponovo imenovan za direktora,'' tvrdi Živković.

''Kada već znamo o kakvom se čoveku radi, zašto ste ga onda doveli u situaciju da ga ucenjujete sinovljevim poslom u bolnici, da bi glasao po vašem diktatu. To nije ni moralo, ni principijelno, ni korektno,'' odgovara Đokić.

Živkoviću je bila zanimljiva i odluka o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu lokalne samouprave, naročito onaj deo koji se odnosi na Sportsko-turističke resurse.

''Ono što bode oči i apsolutno je neprihvatljivo je da JP STR, koje je osnovano pre 3 godine, ovde se ograničava na 20 stalno zapolenih radnika na neodređeno vreme. Preduzeće je formirano da se zaposle partijski poslušnici. Ustupili smo im najvrednije što imamo – bazen i planinarski dom na Babinom zubu. Valjda da donesu prihod, a mi ih dotiramo svake godine sa osam miliona dinara...''

Ne ulazeći u raspravu, predsednik opštine nakon sednice kratko je konstatovao da u Knjaževcu prethodnih godina nije bilo stihijskog zapošljavanja.

''Doneli smo odluku o maksimalnom broju zaposlenih. Na teritoriji knjaževačke opštine ona iznosi 402 zaposlena, a mi smo imali 409. Taj višak biće rešen prirodnim odlivom. U Knjaževcu nije bilo stihijskog zapošljavanja, tako da nema ni otpuštanja, kao u nekim drugim opštinama u Srbiji.''

Korišćenje govornice za ličnu i promociju stranke spada u srpski politički folkor, kaže predsednik Skupštine opštine Dragan Mančić. Uprkos tome što nam uskoro sledi predizborna kampanje, Mančić ne očekuje turbulenicije u lokalnom parlamentu.

''Mislim da smo svi ovde prilično razumni, što je i odlika nas Knjaževčana. Svi mi koji se bavimo politikom imamo lično dostojanstvo. Žitelji smo jednog malog grada i treba da se poštujemo međusobno i da sve nesuglasice rešavamo na demokratski način.''
Na sednici su, većinom glasova, usvojeni programi rada Biblioteke, Muzeja, Turističke organizacije, Doma kulture, Centra za stručno usavršavanje prosvetnih radnika i Centra za socijalni rad.