Savet Okruga zasedao u Knjaževcu

Danas je u Knjaževcu održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga. Dominirale su teme vezane za javnu bezbednost, bezbednost državne granice.

 

Razgovaralo se i o protivgradnoj zaštiti, kao i o unapređenju saradnje između lokalnih samouprava i Eparhije timočke.

Sednici su, pored članova saveta – predsednika opštine Boljevac Nebojše Marjanovića, Sokobanje Dimitrija Lukića i Knjaževac Milana Đokića,  prisustvovali i Njegovo Preosveštenstvo episkop timočki Ilarion, načelnik Policijske uprave Zaječar Goran Tomić, načelnik Regionalnog centra granične policije Nenad Vučić i načelnik Odeljenja za vanredne situacije Živorad Milanović.

'' Svestan sam teške ekonomske situacije, ali ima mnogo stvari koje se mogu uraditi sa malo sredstava, ako se postave prioriteti '', istakao je vladika Ilarion, govoreći o potrebi boljeg povezivanja Crkve sa državnim i društvenim institucijama. Pored nepohodinih ulaganja u obnovu parohijskih domova i grobalja, on je naglasio da je potrebno stvoriti bar minimalne uslove za odlazak sveštenika u institucije, kakve su zatvori, bolnice, domovi za stare, jer, kako je rekao, '' sve ljude treba da posmatramo kao ličnosti i božja stvorenja ''. Episkop je izrazio i spremnost Eparhije timočke da pomogne u odvraćanju mladih od narkomanije.

Na sednici Saveta su dominirale teme bezbednosti. Kada je u pitanju javna bezbednost, situacija je daleko povoljnija nego u istom periodu prošle godine. Zabeležen je manji broj krivičnih dela, a brojna su rasvetljena. U saobraćajnim nesrećama nastradalo je 120 lica, od čega u Knjaževcu 35. Na području Zaječarskog okruga dogodilo se 295 požara, mahom izazvanih nehatom i nepažnjom. Bilo je 380 prekršaja javnog reda i mira. Zabrinjava porast nasilja u porodici i narkomanija, koja je sve prisutnija u osnovnim školama. Članovi Saveta saglasili su se da je u suzbijanju zlouptrebe psihoaktivnih supstanici neophodna koordinisana, zajednička akcija svih opština, preventivni rad, održavanje tribina, savetovanja sa roditeljima, štampenje lifleta.

Bilo je reči i o bezbednosti državne granice sa Bugarskom. I tu je situacija stabilna, a saradnja graničnih policija na zavidnom nivou. Za prvih osam meseci ove godine, zabaležen je ulazak 89 imigranata, koji iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka, preko Bugarske ulaze u našu zemlju.

Jedna od tema bila je protivgradna zaštita. Uz već poznatu konstataciju o nedovoljnom broju protivgradnih raketa, naglašeno je da se daleko uređenija situacija u ovoj oblasti očekuje donošenjem zakona o odbrani od grada, čiji će se nacrt uskoro naći na javnoj raspravi. 

Jedna od inicijativa Okruga biće da se u budžetu Republike za 2015. godinu izdvoje sredstva za nastavak radova na izgradnji regionalnog sistema za vodosnabdevanje Bogovina, akumulacije koja je višenamenska.

Predsednik knjaževačke opštine Milan Đokić predložio je i zajedničke aktivnosti, osmišljene akcije na promociji rađanja trećeg deteta, podizanju nataliteta i sprečavanju demografskog pražnjenja. ''  Mi smo okrug koji intenzivno odumire, a natalitet nije pitanje ekonomije, već stanja svesti '', rekao je Đokić.