Rodna ravnopravnost - važan ljudski resurs

U Skupštini opštine održana je javna rasprava o nacrtu Akcionog plana za ostvarivanje rodne ravnopravnosti za period 2016 - 2018. godina. Svoje mišljenje i sugestije o Akcionom planu izneli su predstavnici velikog broja knjaževačkih institucija, organizacija i ustanova. Očekuje se da će na prvoj narednoj sednici odbornici Skupštine opštine usvojiti ovaj dokument.

Vrlo mali broj opština u Srbiji imaju Akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti, a Knjaževac je jedna od njih. Preciznije, u našoj opštini u toku je postupak za usvajanje tog dokumenta. Danas je u Skupštini opštine održana javna rasprava o Akcionom planu uz učešće predstavnika velikog broja knjaževačkih organizacija, ustanova i institucija.

“Mi smo planom predvideli da ono što budemo realizovali bude usmereno na jačanje samog tela za rodnu ravnopravnost, zatim tu je zapošljavanje žena u poljoprivredi, obrazovanje Romkinja, poboljšanje položaja žena kroz podršku razvoju turizma i, na žalost, ono što je u poslednje vreme u porastu i u Srbiji i na našem području - nasilje u porodici. Za svaku od ovih tema predvideli smo radionice i obuke i obuhvatili bismo baš tu populaciju kojom se bavimo.

Takođe očekujemo i rezultate - više romske dece u srednjim školama, uvođenje SOS telefona, u krajnjoj fazi očekujemo i više mesta za decu u vrtićima i, naravno, ekonomsko osnaživanje žena. Naša opština ima mnogo sela i veliki broj žena se bavi poljoprivredom i od nje živi, a nema ni socijalno ni zdravstveno osiguranje. Pokušaćemo u saradnji sa mesnim zajednicama i Turističkom organizacijom opštine Knjaževac da organizujemo obuke gde bi žene mogle da budu i nosioci gazdinstva i gde bi ostvarile sva svoja prava”, izjavila je  Lidija Ivanović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Knjaževac.

Učesnike javne rasprave na početku je pozdravio Milan Đokić, predsednik opštine koji je, između ostalog, istakao da rodna ravnopravnost predstavlja u suštini važan ljudski resurs, s obzirom da se u društvima gde ravnopravnosti nema, zanemaruje gotovo polovina stanovništva.

U Savetu za rodnu ravnopravnost izražavaju zahvalnost na saradnji PROGRES-u i organizaciji UN women koje su pomogle u izradi plana i očekuju da će odbornici Skupštine opštine usvojiti Akcioni plan na prvoj sledećoj sednici.