Rodna ravnopravnost: Ozbiljna, važna i prioritetna

U Knjaževcu je danas organizovan okrugli sto o primeni Akcionog plana za rodnu ravnopravnost i Evropske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca.

Pitanje rodne ravnopravnosti je pitanje racionalnog korišćenja resursa jednog društva, kazao je otvarajući skup posvećen primeni Akcionog plana za rodnu ravnopravnost, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

''Društvo čine stanovnici oba pola. Ono društvo koje usmereno na korišćenje potencijala i kapaciteta samo jedne polovine svog stanovništva je društvo koje, najblaže rečeno, ''hramlje na jednu nogu''. Želimo da postanemo opština koja će racionalno koristiti svoje stanovništvo i potencijale oba pola.''

Šta su prioriteti, kako ćemo trošiti sredstva i kako kontrolisati trošenje, kakva je uloga lokalne samouprave, a kakva civilnog društva. Ovim pitanjima bavi se Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, a u svakodnevnoj praksi menja i svest ljudi, kaže konsultantkinja za rodnu ravnopravnost Višnja Baćanović.

''Lokalni akcioni plan služi tome da obrazloži zašto ćemo na određeni način trošiti sredstva, bilo da su ona budžetska, ili donatorska. Ali, jednakost u zakonu nije dovoljna. Puno je toga su svesti, a svest se menja kroz praksu.''

Na izradi ovog važnog dokumenta opštinski Savet za rodnu ravnopravnost  sarađivao  je sa Evropskim progresom i organizacijom UN WOMEN. Definisani su prioriteti, ističe predsednica Saveta Lidija Ivanović.

''Najpre je to unapređenje institucionalnog okvira i jačanje kapaciteta tela za rodnu ravnopravnost, zatim povećan obuhvat dece predškolskim obrazovanjem, unapređenje obrazovne strukture Romkinja, poboljšanje položaja žena na selu, žena koje se bave seoskim turizmom, pružanje podrške ženama u situciji nasilja...Nadam se da će rodna ravnopravnost u našoj opštini postati ozbiljnja, važna i prioritetna.''

Opština Knjaževac je u julu ove godine usvojila Evropsku povelju za ravnopravnost žena i muškaraca, najznačajniji  regionalni dokument u ovoj oblasti.