Projektno finasiranje MZ: Definisanje prioriteta

Opština Knjaževac i Udruženje građana ''Sretenje'' iz Požege nastavljaju zajednički rad na usvajanju konkursnog finansiranja mesnih zajednica. Danas je u opštini Knjaževac održan sastanak radne grupe, čiji je zadatak da sagleda probleme u mesnim zajednicama i definiše prioritete.

Radna grupa, u kojoj su, pored predstavnika mesnih zajednica i predstavnici lokalne samouprave, te stručnjaci za finasije, treba da definiše prioritete za budžetsko finasiranje, kazala je predsednica ''Sretenja'' Zdenka Kovačević.

''Radna grupa će imati zadatak da sagleda problme koji postoje u mesnim zajednicama, kako bi se definisali prioriteti, koji će se finansirati od strane opštine.''
Ovakav model omogućiće agilnijim i inventivnijim mesnim zajednicama da brže i lakše dođu do sredstava, naglašava predsednik opštine Milan Đokić. On dodaje da je za svaku lokalnu samoupravu važna saradnja sa nevladinim sektorom.

''Ovakav model može da doprinese onim mesnim zajednicama koje su agilnije, vrednije, inventivnije, koje imaju bolje razvijene planove, da lakše dođu do veće količine sredstava. Ovo će motivisati ljude u seoskim sredinama da se okupljaju, identifikuju probleme, traže pomoć za njihovo rešavanje.''

Očekuje se da konkursko-programsko finasiranje motiviše ljude su seoskim sredinama da se okupljaju, sarađuju i zajedno rade na poboljšanju kvaliteta života u svojim sredinama.