Pripremna nastava: Kvalitetno obrazovanje, rasterećeni roditelji

U Regionalnom centru za stručno usavršavanje proteklog vikenda počela je besplatna pripremna nastava za učenike osmog razreda osnovnih i maturante srednjih škola. Nastavu organizuje opština Knjaževac.

Kako bi mladima pomogla da se što bolje pripreme za upis u željene škole i fakultete, opština Knjaževac, treću godinu zaredom organizovala je besplatnu pripremnu nastavu za osmake i maturante. Jedan od ciljeva lokalne samouprave je i da rastareti kućne budžete, rekao je Branislav Josifović,  šef Kabineta predsednika opštine.

''Ovo je mera na koju smo jako ponosni i mera po kojoj smo jedinstveni u čitavoj zemlji. Sagledavamo je iz dva ugla – prvi je da učenicima omogućimo dobru, organizovanu i sveobuhvatnu pripremnu nastavu, a da, sa druge strane, pomognemo njihovim roditeljima i rasteretimo njihove kućne budžete. Nismo ukinuli nijedan besplatan servis za građane, naprotiv, trudimo se da ih iz godine u godinu inoviramo i da na svaki način pomognemo porodicama sa decom''.

Srpski jezik u matematika su predmeti namenjeni učenicima osmog razreda, dok je nastava za srednjoškolce organizovana iz pet predmeta, dodaje Dejan Tomić, direktor Regionalnog centra za stručno usavršavanje, u čijim prostorijama se ona odvija.

Kvalitetno obrazovanje, koje učenici dobijaju u školama, na ovaj način se samo dopunjava i proširuje, smatra predsednik Opštine Milan Đokić.

''Nastava je kvalitetna, adekvatna, a mi, kao opština, želimo da omogućimo i onoj deci čiji roditelji nemoju dovoljno novca da plate privatne časove, da to urade na pripremnoj nastavi, koju finansira opština Knjaževac''.

Po svemu sudeći, raniji apel prvog čoveka knjaževačke opštine, upućen roditeljima da svoju decu pošalju na pripremnu nastavu, urodio je plodom, s obzirom da ih je na časovima, koji se organizuju vikendom, više nego prethodne godine – preko 200 osmaka i oko 170 maturanata