Predsednikova inicijativa za otvaranje Parka nauke

Predsednikova inicijativa za otvaranje Parka nauke

Gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji, među kojima i mr Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, uputili su dopise ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, pozivajući ga da podrži nacionalnu inicijativu o otvaranju parkova nauke u 12 srpskih gradova.

 

Inicijativa je potekla od Centra za promociju nauke, koji je, sarađujući sa regionalnim cetrima za stručno usavrševanje prosvetnih radnika i lokalnim samoupravama, otvorio naučne klubove u 12 gradova naše zemlje. U Knjaževcu, takav klub otvoren je devetog maja ove godine. Sada je ideja  da se tokom 2017. godine u svakom od gradova napravi Park nauke, sa specifično dizajniranim eksponatima u otvorenom prostoru gde se naučni pojmovi usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo.

Cilј naučnih parkova jeste da se na otvorenom, javno dostupnom zelenom prostoru, prikažu autentični primeri naučnih fenomena iz oblasti fizike i astronomije, hemije, biologije i da se posetioci upoznaju s njima na interaktivan način. Sadržaji parkova nauke namenjeni su svim uzrastima, a inspirišu otkrivanje raznovrsnih zakona prirode i razumevanje prirodnih nauka.