Požar lokalizovan, u toku zasipanje zemljom

Požar koji je juče zahvatio gradsku deponiju tokom noći je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, rečeno je danas na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije. Iako neposredne opasnosti po ljude i objekte nema, nadležne služba prate situaciju, a ekipe "Standarda" zasipaju mesto požara zemljom, što je, kako se čulo na sednici, najefikasniji način suzbijanja žarišta.

Iako vatra još uvek nije u potpunosti ugašena, nema opasnosti za ljude i objekte, ali u zavisnosti od smera i jačine vetra, manje ili veće probleme stvara dim sa zgarišta. Zasipanje zemljom prostora koji još uvek tinja najefikasniji je način saniranja problema, mada je, zbog velike površine zahvaćene vatrom, krajnje nezahvalno davati prognoze o vremenu neophodnom da se stanje na deponiji vrati u normalu.
“Požar još uvek nije u potpunosti ugašen, ali naše ekipe rade na tome i očekujem da iz sata u sat situacija bude sve bolja. Najefikasniji način da se sve ovo sanira je navoženje zemlje i to sloja od minimu tridesetak centimetara, čime bi se vatra, odnosno žarište u potpunosti ugasilo. U tu svrhu angažovan je maksimalni broj ljudstva i tehnike, kao i vozila i mašine jedne privatne firme. Radi se o velikoj površini, ukupno oko pet hektara, ali smatram da ćemo uz pomoć zemlje i vode uspeti da saniramo posledice požara” rekao je Bratislav Milijić, tehnički rukovodilac JKP Standard

U gašenju požara juče i tokom noći učestvovali su vatrogasci iz Knjaževca i Zaječara. “Juče su na gašenju bila angažovana petorica vatrogasaca iz Knjaževca sa dva kamiona. Danas je situacija na terenu znatno bolja, na licu mesta je jedan kamion i dežurna ekipa. Sve zavisi od vetra. Radimo prosek kod železničkog mosta gde se sumnja na proširenje vatre i u toku je takozvano dogašivanje požara. Najvažnije je da je sprečeno dalje širenje” izjavio je Saša Tačić, komandir Područne vatrogasne jedinice Knjaževac.

Prema informacijama zdravstvenih radnika, za ova dva dana nije bilo naših sugrađana koji su se lekarima javljali zbog eventualnih problema koje može da stvori povećana koncentracija dima u vazduhu. U Knjaževcu se redovno obavlja merenje kvaliteta vazduha i kako je rečeno na današnjoj sednici Štaba, rezultati uzoraka u vreme požara na deponiji biće poznati narednog četvrtka.