Potpisani planovi za Kozarnicu i Golemu reku

Danas su u prostorijama Direkcije za razvoj urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac potpisani planovi generalne regulacije turističkog punkta “Kozarnica” i turističkog centra “Golema reka”.

 

Planove su potpisali predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, predsednik skupštine opštine Dragan Mančić, direktor Direkcije Mladen Radosavljević i predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije u ime tima koji stoji iza planova.

“To su dve lokacije koje imaju velike potencijale i koje treba da budu centar interesovanja investicione javnosti. I lokalna samouprava ima mogućnosti da iz svojih sredstava počne sa investicijama u infrastrukturu za ove dve lokacije. Mi ćemo i dalje promovisati Planinu i pripremati prateće dokumente”, kaže Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Još 2012. godine Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju naručila je izradu planske dokumentacije za Kozarnicu i Golemu reku. 

“Zadovoljstvo je da mogu da kažem da su planovi gotovi i usvojeni. Ovom smo pokrili ceo naš deo Stare planine. Ovde sada može da se radi infrastruktura i da se grade objekti”, dodaje Mladen Radosavljević, direktor Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju.

Dokumentaciju je izradio tim stručnjaka Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

“Ovi planovi omogućavaju gradnju, pre sve ga da se reši zaštita prirode pa onda igradnja turističkih, sportskih i smeštajnih kapaciteta. Iz ovih dokumenata ljudi mogu videti šta sve tu može da se gradi, kakva je namena zemljišta i slično”, ističe dr Igor Marić, naučni savetnik Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Paralelno sa ovim nastavlja se sa izradom planske dokumentacije za vodosnabdevanje i uređenje potplaninskih sela. To je preduslov za dalji razvoj etno turizma i povećanje smeštajnih kapaciteta na Staroj planini.