Potpisana povelja o rodnoj ravnopravnosti

Predstavnici 34 lokalne samouprave prošlog ponedeljka u Beogradu potpisali Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti; među potpisnicima i opština Knjaževac.

U Beogradu je u ponedeljak, 7. decembra, potpisana Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti. Među predstavnicima 34 lokalne samouprave, povelju je, u ime knjaževačke opštine, potpisala dr Ljubica Nikolić, zamenica predsednika opštine Knjaževac.

“To nas stavlja u red opština koje imaju rodno senzibilisano društvo i to nam daje za pravo da očekujemo da će ova opština u narednom periodu kroz svoje aktivnosti uraditi sve ono što se od nas očekuje. U tom cilju, mi smo već uradili Akcioni plan za rodnu ravnopravnost, a to je jedna od stavki na koju smo se obavezali potpisivanjem Povelje i u procesu smo usvajanja, na Veću i u Skupštini. To će nam umnogome olakšati aplikaciju prilikom konkurisanja za projekte koji se tiču rodne ravnopravnosti, a daće nam i dobar kostur za mnoge aktivnosti koje ćemo na lokalu sprovoditi”, izjavila je dr Ljubica Nikolić.

“Ova opština, na moje veliko zadovoljstvo, još od 2002. godine ima neka radna tela, tipa “Komisija za rodnu ravnopravnost”, što drugi nisu imali, ali je u međuvremenu došlo do nekog perioda kada se nije u toj meri potencirala ova tema. Sad vidim da Odsek za rodnu ravnopravnost resornog Ministarstva, u skladu sa evropskim principima, ovo potencira, tako da kroz ovu Povelju imamo način i šansu da kroz projekte konkurišemo, a ti projekti će uglavnom biti za ekonomsko osnaživanje žena, za njihovo učešće u političkim odlukama i mestima gde mogu doprineti svojim radom i angažovanjem i, naravno, u vezi onih tema koje su i do sada bile tretirane, kao što su nasilje nad ženama, nasilje u porodici. To, na žalost, nisu teme koje su daleko ni od naše opštine ni od jedne druge i potrebno je da imamo tu vrstu empatije prema našim sugrađankama, a čini mi se da nas i svakodnevni događaji na to upućuju”, dodala je dr Nikolić.