Poslednja sednica Skupštine u 2016. godini

Deveta sednica Skupštine opštine Knjaževac, poslednja u ovoj godini, održana je danas. Dnevnim redom dominirali su programi javnih preduzeća i ustanova. Zasedanje su obeležile iste polemike o temama koje su bile kamen spoticanja tkom cele 2016. godine.

 

Stare teme i stare polemike i na poslednjoj sednici Skupštine opštine Knjaževac u 2016. godini. Da li je gašenjem Fonda za razvoj poljoprivrede prestala osnovna delatnost Agencije za razvoj.

''Nama ovde direktor kaže da su Fond i Agencija sklopili ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji za 2016. godinu. Moja obaveza je da vam kažem da Agencija i opština nisu imale takav ugovor. Poslove vezane za poljoprivrednu politiku sprovodio je Fond za razvoj, koji danas više ne postoji'', kazao je Dragan Mančić, šef odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno''.

''Agencija je radila sve poslove vezane za Fond od raspisivanja konkursa do potpisivanja ugovora do kontrole. Ukidanjem Fonda za razvoj poljoprivrede i formiranjem Budžetskog fonda situacija se drastično menja. Tom politikom u 2017. baviće se Budžetski fond. U Agenciji smo stručno i kadrovski opremljeni da pružimo podršku tom budžetskom fondu,'' rekao je Vladan Mitć, direktor Agencije za razvoj Knjaževca.

Kako će raditi Javno preduzeća za razvoj, urbanizam i izgadnju, sada kada nije direktni korisnik budžeta.

''Napravili smo jedana ambiciozni program, potrudićemo se da ga ostvarimo. Sve poslove koje smo radili i do sada, planiramo da radimo i u narednoj godini,'' rekao je direktor Mladen Radosavljević.

''Izražavam sumnju da je moguće da će bivša Direkcija za razvoj moći da funkcioniše na ovaj način.
Od 56 miliona prihoda, ovo preduzeće planira samo tri miliona da ostvari na tržištu. Ostalo su prihodi iz budžeta,'' smtara Darko Živković, šef odborničke grupe SPS.

Kao i tokom cele godine, polemisalo se i opravdanosti postojanja Javnog preduzeća Sportsko – turistički resursi, ali i o tome ko je i kakvu podršku dobio na izborima. Tačka jedinstva vlasti i opozicije bila je program rada Centra za socijalni rad, za koji su, na predlog, danas i zvanično konstituisane Ženske odborničke mreže, glasali svi odbornici.

''Danas smo obavile sve formalne pripreme u smislu izbora koordinatora, zamenika, godišnjeg plana aktivnosti, a onda iskoristile priliku da se na sednici obratimo svim odbornicima, ističući značaj Centra za socijalni rad, kao institucije koja se bavi najosetljivijim grupama stanovništva'', istakla je odrbornica Martina Milosavljević.

Na sednici su usvojeni i programi rada Biblioteke, Muzeja, Doma kulture, te planovi detaljne regulacije Knjaževca i Turističkog rizorta Jabučko ravnište.